![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moglibyście mi przedstawić sytuację w której trzeba wykorzystać do while, a nie można zwykłego while? Chodzi mi o zrozumienie tych dwóch pętli, jak by ktoś tak potocznie przedstawił mi o co chodzi. Pętla for jest uniwersalną pętlą więc ją "kapuje". To prawda, że lepiej używać pętli for niż while? Dziękuje Bardzo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczyło poszukać: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Instrukcja_do_while
Czy lepiej ? Niekoniecznie, po prostu ja np wiem, która pętla będzie tutaj lepsza, chociaż przeważnie korzystam z for/foreach. Ten post edytował Szymciosek 7.01.2013, 18:24:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jednym słowem, da rady tworzyć skrypy bez pętli while? Czy mogą być takie wypadki, w których trzeba go użyć
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
while wykona od 0 do n iteracji (w zależności do warunku)
do while wykona od 1 do n iteracji (w zależności do warunku), czyli wykona się CO NAJMNIEJ RAZ. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
While widziałem, że dobrze się wykorzystywało w przypadku pobierania i wyświetlania danych za pomocą mysql_query();
http://kursy.skryptoteka.pl/kurs,2,php.html/8 np tutaj masz przykład while. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za powyższe odpowiedzi,
Jeszcze jedno pytanie. Jeśli chodzi o ciągi znaków, to programiści korzystają z newdoc i heredoc? Czy standardowym ciągiem można sobie poradzić? Czy te 2 powyższe sposoby muszą być wykorzystane w jakiś sytuacjach? Lub czy zależy to od upodobań programisty? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:44 |