![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć,
Chcę zrobić z tego slider. Problem polega w tym, że fotki które będę wstawiał do niego nie będą ścięte tak jak na tym obrazku, a będą w całości - jak normalne zdjęcia. Macie jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem w CSS aby działało w każdej przeglądarce? A może jest gotowy jakiś przykład - wtedy nie trzeba będzie tworzyć koła na nowo. Ten przykład jest z photoshopa: ![]() Proszę o pomoc. Ten post edytował 1q2w3e4r 7.01.2013, 15:19:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób z tych dwóch po prostu jedno zdjęcie i wrzuć jako całość.
Ewentualnie jeśli chcesz użyć CSS to poczytaj o: z-index |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać na początku.
Nie mogę dać to jako jedno zdjęcie ponieważ zdjęcia mają się przewijać z różną częstotliwością. Znam z-index i użycie jego tutaj jest nieuniknione. Ale nie da się założyć jednego zdjęcia na drugie z ucięciem. Czy macie może jakieś pomysły? Ten post edytował 1q2w3e4r 7.01.2013, 15:44:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 8 Dołączył: 26.09.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sposób 1:
pozycjonowanie relatyne, marginesy, z-index + obrazki jako png z przezroczystoscią wraz z obramowaniem + cieniami - zadziałą wszędzie sposób 2: pozycjonowanie relatywne dla rodzica, pozycjonowanie absolutne dla dzieci, marginesy i clip - to osotatnie nie zadziałą wszędzie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 5 Dołączył: 3.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć 1q2w3e4r!
pierwsze co przychodzi mi na myśl kiedy mam tworzyć nietypowe kształty to SVG, ale pojawia się tutaj element zdjęcia, więc Canvas i CSS3 również dają podobne możliwości, ale mają z kolei kilka innych ograniczeń. Również pamiętaj o wsparciu przeglądarek. Przyszło nam się cieszyć IE10 ![]() Cytat Ale nie da się założyć jednego zdjęcia na drugie z ucięciem. Czy macie może jakieś pomysły? Pewnie, że się da, a jeżeli nie wiesz lub nie chcesz testować ![]() Cytat dudek90: Ewentualnie jeśli chcesz użyć CSS to poczytaj o: z-index Z-index tak, ale jeżeli chodzi o CSS to figury aktualnie stosowane właściwości css3, operują w znacznej części na właściwościach border-rarius/after/before. Czyli Tło będzie na całej wielkości diva np. Reasumując: css3/svg/canvas -> jawnie nie dają takich możliwości. Osobiście gdyby stanął przed takim zadaniem to utworzyłbym 2 divy, których tłem byłyby obrazki. Korzystając z png (wcięcia przezroczyste) oraz z-index ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję wszystkim za propozycje.
Gdyby ktoś znał jeszcze inne sposoby wykonania tego zadania chętnie je zobaczę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:24 |