![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 7 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zrobiłem pewna aplikacje gdzie dodawanie edycja i usuwanie oparte jest o ajax a później uświadomiłem sobie że to co zrobiłem jest to ekstremalnie niebezpieczne Przykład bazy: Tabela user userID | nick | haslo Tabela cos1 cos1ID | userID (FK) | jakiespole Tabela cos2 cos2ID | cos1ID (FK) | jakiespole Teraz funcja javasctipt
Jeśli ktoś to zobaczy w podgladzie strony to z konsoli może wywołać funkcje i jako parametr podać dowolne ID które nawet nie należy do niego i usunąć komukolwiek pewne dane To co wymyśliłem to przed usunięciem (oczywiście po stronie PHP) sprawdzić czy zadane id (poprzez tabele cos1) należy do userID zalogowanego użytkownika ale to tylko dodatkowe zapytania i obciążenie bazy lub do tabeli cos2 dodac tez FK do usera co sprowadzało by się tylko do dopisania w zapytaniu WHERE userID = $_SESSION['idZalogowanego'] Tabela cos2 cos2ID | cos1ID (FK) | jakiespole | userID (FK) Jakieś inne pomysły aby zachować strukturę bazy ? Bo przy takim rozwiązaniu baza traci trochę na spójności |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 6 Dołączył: 22.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 7 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajaxa zabezpiecza się tak samo jak zwykłe odwołania.
Np. nie ma znaczenia czy usuwasz dany wpis poprzez link: ?delete=10 (GET) , przycisk <button delete="10">Usuń</usuń> (AJAX) czy POST. We wszystkich przypadkach użytkownik może spreparować ID, czasem łatwiej (przy metodzie GET), czasem troszkę trudniej bo trzeba włączyć firebuga (POST, AJAX). Jeżeli chcesz informować o braku autoryzacji to sprawdzasz to na początku, a jeżeli nie to możesz oprócz id przy usuwaniu dodać drugi warunek czy zalogowany jest równy autorowi/właścicielowi obiektu (nie rozumiem po co tu subquery). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oprócz id przy usuwaniu dodać drugi warunek czy zalogowany jest równy autorowi/właścicielowi obiektu (nie rozumiem po co tu subquery). Właśnie to jest ten drugi warunek przynależności. Zauważ że w mojej bazowej wersji BD w tabeli z której chce usunąć nie ma informacji o właścicielu jest ona dopiero w tabeli nadrzędnej A nie chcąc zaburzać struktury bazy wsadzając wszędzie FK o userze lub nie tworzyć 2 zapytań (sprawdzającego i usuwania) zrobiłem subquery Co do zabezpieczenia ajaxa to w sumie się zgodzę że robi sie to tak samo jak przy zwykłym przeładowaniu strony, aczkolwiek tu bardziej chodziło o to że w bazie niema o tym bezpośredniej informacji Zapewne jeśli chodzi o szybkość zapytań było by lepiej to zrobić faktycznie FK. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jeżeli obiekt ma kilka właścicieli to wtedy taka relacja ma sens, jeżeli zawsze jednego np. konto, temat, komentarz itp. to nie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 17:25 |