![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem, iż rodzina mi tłumaczy że języki które się uczyłem/uczę są tylko czasowe i nic nie warte, i np. babcia porównywała mi uprawianie pomidorów i ogórków w folii kiedyś że to było bardzo opłacające się, do obecnie że jest to nic nie warte. I tłumaczą mi że z językami jest tak samo (PHP, HTML, CSS, SQL, JS) - i że za kilka lat nikomu się te języki nie przydadzą. No i tutaj pada pytanie o pomoc - jak im wytłumaczyć to? Hmm.. a może oni mają rację? (tzn. chodzi im o zysk za te języki, np. pisanie stron na zlecenie itd.) Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Abstrahując do tych pomidorów z foliaka - wczoraj zabuliłem 6zł za główkę zwykłej sałaty, więc świeże warzywa zimą chyba jednak są opłacalne..
Ile lat ma C/C++ albo ile lat ma PHP? Jak widzisz mimo, że to dinozaury jakoś ich rychłego upadku nie widać, więc olej(przepraszam) babcię i rób to co lubisz Ten post edytował CuteOne 3.01.2013, 15:54:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy nie spotkałem się z taką opinią aby języki miały się zestarzeć. Owszem niektóre wychodzą "z mody" ale akurat o PHP się nie ma za bardzo co martwić
![]() HTML, CSS, JS - no bez jaj - jeszcze bardziej się w to brnie (przynajmniej obecnie) niż odchodzi - aplikacje webowe itp... SQL - to jest tak rozpowszechnione i w sumie sprawdzone, że też rychłego upadku nie widzę. Ogólnie rzecz ujmując jako programista powinieneś uczyć się i używać języki jakie najbardziej przypadły Ci do gustu - pamiętaj jednak, że jeśli nawet się tak stanie że przeczytamy kiedyś że PHP zmarło - to wszystko to co je zastąpi będzie dla Ciebie do ogarnięcia ![]() Innymi słowy - jak PHP odpadnie to przerzucisz się na język XXX, który to owe PHP wymiótł - miesiąc i będziesz jechał dalej. W ogóle nie zważaj na takie brednie ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, rozumiem i dzięki wam za wyczerpujące odpowiedzi, ale miałbym jeszcze prośbę czy moglibyście mi doradzić co mam powiedzieć rodzinie, bo ciągle mi męczą że nie mam z tym racji itd. :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeśli pisanie stron WWW jest Twoją pasją - powiedz im to
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy raz widzę, żeby rodzina odradzała nauki( cokolwiek by to było ).
Proponuję zamiast się kłócić przyznać im rację( choć takowej nie mają ) i powiedzieć, że programowanie uczy logicznego myślenia, matematyki, sposobu rozwiązywania problemów wielu innych, a Ciebie interesuje wykorzystanie matematyki w praktyce i na razie będziesz się tym zajmował( oczywiście jeżeli to prawda ). Dzięki temu zauważą, że ma to powiązanie ze szkołą i powinni przestać Ci wybijać to z głowy. Tak czy siak proponuję nie dać się przekonać rodzinnie i uczyć się. Oczywiście nie kosztem życia prywatnego, ale na razie chociażby hobbistycznie. Nawet jak języki przeminą to programowanie to nie składnia, a pewien sposób myślenia i rozwiązywania problemów( przy dzisiejszej cyfryzacji na pewno taka wiedza się przyda ). Już nie mówiąc jak w przyszłości chciałbyś pójść na kierunek ścisły to bez umiejętności programowania trudno będzie o sensowną pracę jako inżynier( chociażby podstawowa znajomość ). Pozdrawiam i nie daj się ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie różne rozwiązania technologiczne przemijają więc po co się czegokolwiek uczyć?
![]() Dziwne trochę podejście rodziny, również pierwszy raz się z czymś takim spotykam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Po pierwsze język to tylko narzędzie, istotna jest umiejętność logicznego myślenia. Po drugie, gdyby uprawa warzyw była nieopłacalna, nie kupilibyśmy ich w sklepie (no bo kto będzie dopłacał do sprzedaży ogórków). Po trzecie, nie wiem czy jest o czym dyskutować
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co babka proponuje w zamian ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Powiedz rodzinie, że ona też przemija, a przemijanie jest stałym elementem życia ludzkiego
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że to jakaś prowokacja. "Babcia" porównuje języki programowania do uprawy pomidorów? Cmon...
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczynam myśleć, że programy typu trudne sprawy, to rzeczywiście historie z życia wzięte
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może babcia programuje w POMIDORze? Programowanie Obiektowe Master Interfejsu Do Ochrony Rodziny
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja myślę, że to nie to programowanie babci
no k***a wyobraźcie sobie sytuacje że rozmawiacie o php z rodziną?WTF:D "mamo dziś napisałem skrypt..." "synu to przeżytek" dobry troll
Powód edycji: [phpion]: Powstrzymaj się od wulgaryzmów. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
a ja myślę, że to nie to programowanie babci no kurwa wyobraźcie sobie sytuacje że rozmawiacie o php z rodziną?WTF:D "mamo dziś napisałem skrypt..." "synu to przeżytek" dobry troll Ale to ja z nimi o tym nie gadam, sami zaczynają jak się z nimi czasem zobaczę -.- Ok, dzięki wszystkim za pomoc i Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoja rodzina ma racje.
Ile masz programistów/ofert pracy w COBOL czy Fortran teraz? A ile ich bylo 20 lat temu? Ucz sie pojęć, zagadnień a nie konkretnych języków programowania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym się uczył tego, na co jest zapotrzebowanie, nawet gdybym wiedział, że kiedyś będzie zbędne. Np. w epoce DOSa 5, 6 i 6.2 pisałem komendy jak głupi, edytor "edit" miałem obcykany i tak dalej a całe podwórko kłaniało mi się w pas. Potem gdy pojawił się gryzoń i okna to stwierdziłem, że narzędzia niskopoziomowe już na zawsze odejdą do lamusa. A dziś znów się ich uczę, bo jest mi to potrzebne. Taka już natura pracy w IT, grunt się nie zniechęcać tylko dlatego, że ciągle trzeba się uczyć czegoś nowego.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:17 |