![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak w temacie, jak bezpiecznie wykonać skrypt np. w bashu, może to być również w perl-u. po stronie przeglądarki. Np. prosta sprawa monitoringu zajętości partycji dyskowej. zapytanie w powłoce df -h(jako przykład). No ale jak się takie coś by dało to można by przecież wyświetlić np. cały etc/passwd Czy taki proceder jest to wskazany ? Ja osobiści tego bym unikał, ale jak wiadomo jest wiele ale. Ktoś coś podpowie ? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Lepiej już cron'em sobie generować plik z potrzebnymi danymi a w php je tylko odczytać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, i tak można, ale jak zrobić żeby była jakś interakcja z lay-em.
Jeśli przekroczysz 90% zajętości to wywal komunikat gdzies na stronie. Bo z pliku generowanego to chyba sie nie da, ja nie umie jeszcze ![]() Plik, wygeneruje sobie w cronie. bedzie TXT. (weźmy przykład z tą zajętością). Co 1 h wykonanie df -h i do pliku, odczyt pliku, standardowo fopen itp. w pliku będzie linia: dev/sda6 53G 1.4G 49G 3% /var I jak to ugryźć ? jak pobrać tą wartość 3% i porównać czy jest większe niż 90%. Dobrze myślę ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
explode spacji i masz ladnie wynik pociety
|
|
|
![]()
|
|
w pliku jest:
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda6 53G 3.0G 48G 6% /var Zrobiłem i dupa nie działa, błedu coprawda nie pokazuje ale nie działa.
w tablicy array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } Ktos coś podpowie co robie zle ? Ten post edytował sindbad_zeglarz 3.01.2013, 11:36:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 01:12 |