![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Mam problem bo nie wiem w jaki sposób za pomocą AJAX otworzyć bezpicznie plik, który zmienia pewne wartości w bazie. Konkretniej chodzi o to, że obecnie każdy user może sobie kliknąć CTRL + U i otworzyć ten plik w przegladarce i wtedy cały mój ajax na nic. Nie wiem jak to zablokować, jak rozpoznać że akurat w danej chwili plik jest otwierany przez AJAX a nie przez przypadkową osobę na sztywno w przeglądarce. Jakieś sugestie? Udało mi się zrobić coś takiego:
I potem:
Sprawdzi się czy ktoś to obejdzie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A choćby i tak: http://davidwalsh.name/detect-ajax
Przeglądarka wysyła odpowiednio ustawione pole nagłówka żądania i po jego obecności najprościej jest rozpoznać czy to żądanie pośrednie (AJAX) czy bezpośrednie (użytkownik). Można to także jakoś powiązać z innym polem nagłówka: refererem, wartością ustawioną w ciasteczku, wartością ustawioną w sesji, kluczem przekazywanym jawnie. Możliwości jest sporo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli to co podalem wyżej jest (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 16:31 |