![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
męczę się z wydobywaniem danych z bazy. Od razu przejdę do rzeczy. Mam kilka tabel, które są połączone relacjami. W tym dwie tabele połączone w taki sposób (w skrócie): tabele: badanie --------------- parametr_a parametr_b parametr_c parametry ------------ id nazwa badanie może mieć kilka parametrów (oczywiście z tabeli parametry). Relacje utworzone są następująco: badanie.parametr_a -> parametry.id badanie.parametr_b -> parametry.id badanie.parametr_c -> parametry.id moje pytanie w SQL wygląda następująco:
tu próbowałem dawać AND ale wyświetlana jest informacja, że zero wyników
Pytanie działa, jednak nie zawsze wyświetla poprawne wyniki przy kilku parametrach. Pytanie z mojej strony czy to są złe relacje czy złe zapytanie? Ten post edytował lorenzo 28.12.2012, 15:18:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zła struktura tabel do tego zapytania.
Złe zapytanie do tej struktury tabel. Do takich tabel musisz trzy razy doczepić tabęlę parametry. Raa do parametr_a, raz do parametr_b, raz do parametr_c. I to LEFT JOINami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbowałem w taki sposób:
phpMyAdmin krzyczy że: #1066 - Not unique table/alias: 'parametry' Tabele mam przebudować, czy można użyć innego pytania? Jeśli potrzeba zmienić coś w tabelach to poratujcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie.
Obyło się bez modyfikacji tabel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:30 |