![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję pobrać dane ze strony kuriera DPD a mianowicie chodzi mi o tabelę statusu przesyłki:
http://www.dpd.com.pl/tracking.asp?przycis...=0000000870377S
Niestety kod nie działa poprawnie. Czy ktoś może mnie naprowadzić jak to zrobić poprawnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-didoFREE- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podłączę się pod ten... Mam tabele na pewnej stronie z której chce wyciągnąć dane (między znacznikami <td> ) i zapisać je do bazy.
Tabela wygląda tak: I teraz tak rozumie że muszę pobrać dane ze strony i wrzucić dane do tabeli czyli teraz mój antyskrypt (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Chciałbym osiągnąć taki wynik w bazie danych MYSQL:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 3.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No kod spoko.
Tylko tym tego do bazy nie zapiszesz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
-didoFREE- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie to ja wiem że go do bazy nie zapisze tylko chodzi mi czy dobra koncepcje przyjąłem z tym preg_match_all() (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ja dopiero raczkuje i tylko troche znam sie na php i wiem jaki wynik chce osiągnąć i szukam odpowiednich funkcji do tego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
-didoFREE- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jednak baza mnie przeraża na razie udało mi się z nią połączyć ale za dużo opcji (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Więc postanowiłem zapisać wynik do pliku i znowu problem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Chcę pobrać dane między <td> i zapisać każdy jeden do osobnego wiersza w pliku
Po wykonaniu tego skryptu dostaję tylko Array Array Array Array Array Array ... Ktoś podpowie co robię źle (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zastosowałeś parametr PREG_SET_ORDER, który powoduje, że w wyniku masz tablicę elementów, które pasują do wzorca, $m[0] - pierwszy pasujący zestaw, $m[1] - drugi, itd.
Zamiast tego powinieneś zastosować PREG_PATTERN_ORDER, wtedy w wierszu 5. można zastosować: |
|
|
-freeDIDO- |
![]()
|
Goście ![]() |
Super dzięki ładnie mi zapisało do pliku faktycznie że ja nie skapowałem tego argumentu wcześniej PREG_PATTERN_ORDER, no ale cóż ja dopiero raczkuje w temacie php programistą wybitnym nie będę ale chce sobie zrobić dzięki waszej pomocy skrypt w którym będę wiedział co za co odpowiada (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ale mam kolejny problem chcę aby mi wycięło znaki spacji tabulacji itd Wyszukałem że odpowiada za to preg_replace Czyli załużmy chcę usunąć znaki tabulacji z wyciągniętych haseł z tabeli: Czy takie wyrażenie jest poprawne dla mojego "mega" kodu?? I gdzie mam go umieścić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Od razu powiem że jest to trochę nielogiczne dla mnie ale wydaje mi się że przed linią która rozdziela dane z tabeli czyli najpierw obróbka a potem podział. No chyba że to winno sie zaiwerać już w preg_match_all w wyrażeniu regularnym by pomijało tabulacje i podwójne spacje Aktualnie plik wynikowy asd.txt wygląda tak: Kod Zapałki
tak 3 x 3 x 50 5 0,3 x 0,3 60 tak 56tyś drewniany 1mln nieobroboona 0,45 W22 tak małe odchyłki |
|
|
-freeDIDO- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zmodyfikowałem trochę skrypt i wyszło mi takie coś(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
w plik.txt mam zapisane 1 adres url = 1 wiersz Jednak tylko z ostatniego url'a wczytuje mi prawidłowo dane Przy dwóch piwerwszych wyrzuca mi błąd: Kod Warning: file_get_contents(http://www.jakisadres.pl/produkt/eadad/3324.html) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/jail/.../public_html/tabela3.php on line 6 Warning: file_get_contents(http://www.jakisadres.pl/produkt/esad/344.html ) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/jail/.../public_html/tabela3.php on line 6 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce zakładać nowego tematu bo nie ma takiej potrzeby ale mam problem z zapisaniem danych do bazy mysql
Mój kod wygląda tak.
Po wywołaniu pliku php w odpowiedzi dostaję taki zapis. Array ( [0] => 8.9 [1] => 8.9 [2] => 9.4 [3] => 9.2 [4] => 11.8 [5] => 7.5 ) Do bazy danych nic nie zostaje dodane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/en/function.mysql-error.php
Usuń kolumnę id bo i tak nic nie dodajesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszkę zmieniłem zapytanie ale i tak nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
6 kolumn, 7 wartości. Dlaczego nie wyświetlasz błędu?
|
|
|
![]()
|
|
Dodałem błędy
Po wywołaniu pliku mam błąd że zapytanie było puste |
|
|
![]()
|
|
No bo było puste. Robisz teraz 2 zapytania a $add zawiera true/false. Nie tutaj ten or.
|
|
|
![]()
|
|
viking już teraz nic nie rozumiem.
Jakie dwa zapytania? Nie tutaj ten or. ? |
|
|
![]()
|
|
2 x wykonujesz zapytania - mysql_query wykonuje zapytanie, tak?
Pierwsze zawiera jakiś błąd zatem $add = false; Potem robisz mysql_query(false) or die(mysql_error()); Więc drugie jest puste. Cytat This extension was deprecated in PHP 5.5.0, and it was removed in PHP 7.0.0. Instead, the MySQLi or PDO_MySQL extension should be used. See also MySQL: choosing an API guide and related FAQ for more information. Alternatives to this function include:
mysqli_error() PDO::errorInfo() |
|
|
![]()
|
|
Dobra trochę zmodyfikowałem cały kod
Zapisuje się do bazy nowy rekord, data i w pierwszej kolumnie wszystkie dane z tablicy a ja chcę aby dane trafiały do odpowiednich pól. Zrobiłem jedno zapytanie mysql_query które działa ale nie do końca tak jak powinno. |
|
|
![]()
|
|
No dobrze ale dlaczego nie wyświetliłeś błędu wcześniej? Skoro wkładasz do `tekst` string będący złączeniem danych z tablicy a do reszty puste stringi to czego się spodziewasz? $wynik jest tablicą wielowymiarową i w tym mógl być problem.
|
|
|
![]()
|
|
No tak i w tym jest problem. A więc jak tą tablicę wielowymiarową zapisać do bazy danych mysql?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:26 |