Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Licencjonowanie oprogramowania
Inscure

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,

Temat zamieszczam w tym dziale, jako że nie pasuje w moim odczuciu do żadnego innego.
Gdybym się mylił, proszę moderatora o przeniesienie i wyrozumiałość zarazem.

Załóżmy, że mam CMS-a autorskiego, którego publikuję na warunkach licencji BSD, takiej jak ma Kogana FW: http://kohanaframework.org/license.

Do tego systemu chciałbym dołączyć Forum, które jest innego autora w dodatku na licencji GNU GPL 2.
Czy jest to dozwolone?

--------------------
eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
!*!

-----

Cytat(Inscure @ 27.12.2012, 19:40:19 ) *
Do tego systemu chciałbym dołączyć Forum, które jest innego autora w dodatku na licencji GNU GPL 2.
Czy jest to dozwolone?

Temat: Licencja GPLv2

Tak, jeśli producent tego forum, zaznaczył iż można tworzyć dzieła pochodne na podstawie/razem z jego produktem. W innym wypadku Twój CMS również musiałby być na licencji GPL.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
Inscure

-----

Zakładamy, że producent czegoś takiego nie zaznaczył, mamy więc oryginalną wersję GPL2.
Zatem włączenie do systemu odpada, bo wtedy musiałbym zmienić licencję z BSD na GPL2, czego nie chcę.

Czy jeżeli to forum dołączę jako moduł, czyli będzie pobierane razem z systemem ale jako dodatkowy komponent, a nie jego natywna część, to licencja systemu może pozostać jako BSD?

Ten post edytował Inscure 28.12.2012, 11:57:10

--------------------
eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
+Quote Post
!*!

-----

Nie. Ponieważ nie ma różnicy jak dołączysz dany kod, tym bardziej że chcesz go pobrać razem z systemem. Skontaktuj się z autorem, może dojdziecie do porozumienia.

--------------------
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
SebaZ

-----

IMO jest różnica. Tworząc moduł do darmowego CMS'a na GPL 2 mogę za niego pobierać opłatę i wcale nie muszę go publikować w ramach GPL.

Problemem w tym przypadku jest/będzie umieszczenie tego modułu forum w ramach pakietu instalacyjnego, a nie jako cos do pobrania jako dodatek. Zawsze jest to też jakieś wyjście, żeby jednak dać moduł forum jako opcję do pobrania jako moduł/most CMS->forum.
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(SebaZ @ 3.01.2013, 13:54:45 ) *
IMO jest różnica. Tworząc moduł do darmowego CMS'a na GPL 2 mogę za niego pobierać opłatę i wcale nie muszę go publikować w ramach GPL.

Możesz pobierać opłatę, ale nie za moduł, tylko np. za wsparcie techniczne. I jego licencja też musi być na GPL, chyba że autor CMS zaznaczył że może być inaczej.

Zrozumcie w końcu że te licencje nie powstały po to, aby chronić Wasze interesy, tylko kod programu.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:13