![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2012 Skąd: Wrocław/Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem się zapytać o taka sprawę. Mianowicie mam : Kod function przekaz(pole){ var a = document.getElementById(pole.id).value; document.getElementById(pole.id+"info").innerHTML = a * 3; } function Init(){ var inpt = document.getElementById("inpt"); inpt.onblur = function(){ przekaz(this); } } window.onload = Init; I jak wpisuje w tym inpucie liczbę to dopiero po kliknięciu gdzieś wartość jest przekazywana do elementu z id pole+"info". Jest jakaś opcja, żeby te dane nie czekały aż użytkownik gdzieś kliknie ? Próbowałem, onchange ale ten sam efekt. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ew. onkeydown lub onkeypress . Ale nie dlatego piszę.
Masz funkcję: Kod function przekaz(pole){ var a = document.getElementById(pole.id).value; document.getElementById(pole.id+"info").innerHTML = a * 3; } Jako argument pole przekazujesz referencję do elementu. document.getElementById zwraca referencję do elementu. Łącząc te 2 stwierdzenia otrzymujesz: var a = document.getElementById(pole.id).value; -> var a = pole.value; Warto też użyć w tym miejscu parseInt lub parseFloat |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2012 Skąd: Wrocław/Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze nie próbowałem onkeydown/up ani onkeypress bo wydaje mi sie ze one wywolaja funkcję jeszcze zanim użytkownik cokolwiek wpisze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przetestuj sobie. onkeydown jest przed wpisaniem, onkeyup po wpisaniu. Zrób testy to będziesz wiedział (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, działa. Bardzo wam obu panowie dziękuję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:10 |