![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam kolejny problem z codeigniterem, tym razem wiąże się to z ckeditorem. Mianowicie ckeditor usuwa mi style, czyli jak wspiszę: <div style="font-size: 14px"> - to po zapisaniu mam sam div. "Wyguglowałem" że rozwiązaniem jest:
Jednak jest to zabezpieczenie przed XSS, tu więc moje pytanie, jak bardzo moja (kiedyś) aplikacja straci na bezpieczeństwie, gdy to wyłączę? Druga sprawa, znalazłem również kod żeby obejść grzebanie w configu:
Niestety, w miejscu w którym znalazłem kod nie ma opisanego sposobu- przykładu jego wykorzystania, a próba kontaktu z autorem niestety się nie powiodła. Plik umieściłem w katalogu core w pliku MY_Security.php. Nie ma tam przykładu użycia, a za bardzo nie wiem co wpisać jako $str i $is_image żeby to działało. Jako $str mam wpisać elementy jak np. div, span? a jako drugi parametr? Proszę o napisanie przykładu wykorzystania tego kodu osoby lepiej rozumiejące go. Ten post edytował webmaniak 27.12.2012, 09:28:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie straci na bezpieczeństwie jeśli dane z post będziesz pobierał tak:
$this->input->post('pole', TRUE); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze, a jakbym jednak nie chciał grzebać w configu i zostawić to xss na true, możesz napisać przykład wykorzystania tej metody? Jak i gdzie ją wczytać?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się, jak masz ustawione na true, to CI zawsze będzie filtrował dane jakie przychodzą i bedzie ci cyrki w ckeditor.
Dobrą opcja jest napisać własną klasę input. Lub przekazywać dane czystym $_POST'em choć tu nie jestem pewien czy CI nie zamienia tej tablicy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 11 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne macie rozwiązania, form_validation i po prostu nie robić xss_clean dla tego pola. chcesz to napisz to ci podpowiem 35138255
|
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany. Zastosowałem metodę z pierwszego postu, tyle że w moim przypadku ckeditor jest ustawiony do edycji wpisów, a więc wpisywałem zły adres. Ostatecznie problem rozwiązałem usuwając id z $_SERVER['REQUEST_URI'], w innych przypadkach metoda będzie usuwać style, a więc będzie wygodnie i bezpiecznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 07:38 |