![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do Was takie pytanie, czy istnieje jakies zapytanie ktore masowo zamieniloby jakas wartosc w kolumnie tak zeby np wszystkie 1 zamienily sie na 99? Mam taka sytuacje ze chcialbym zmienic niektorym uzytkownikom ich id ale wiadomo ze wtedy wszystkie ich wyniki w osobnej tabeli ktore byly przypisane do konkretnych userow znikna bo nie beda poprawne odwolania czyli wyniki zostana dla id 1 podczas gdy juz takiego usera nie bedzie bo zmienil id na 99. Nie chcialbym robic tego recznie bo mam kilka tysiecy wynikow w bazie gdzie na kazdego usera przypada po 100-200 wiec troche by to potrwalo wiec mam nadzieje ze jest jakies magiczne rozwiazanie tego problemu ![]() Pozdrawiam i Wesolych Swiat ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Poczytaj sobie o kluczach obcych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze mowiac liczylem na bardziej precyzyjna rade. Tutaj nawet nie wiem gdzie mam zaczac tyle tych roznych przykladow
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Google. Takie trudne?
|
|
|
![]()
|
|
Mam wrazenie ze klucze obce to nie jest rozwiazanie mojego problemu. Moze pokaze jeszcze raz o co mi chodzi bo troche zamotalem w poprzednim poscie.
Mam jakąś tabele a w niej m.in kolumne user_id. Jak widac na zalaczonym obrazku mamy 7 wynikow dla usera o id 1. Chcialbym zmienic te id 1 na 99. Czy jest mozliwosc zrobic to masowo jednym zapytaniem czy musze kazdy wiersz edytowac przez Phpmyadmin osobno i zmieniac wartosc user_id z 1 na 99? Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli klucz obcy ma ustawione ON UPDATE CASCADE zwykły update rekordu spowoduje zmianę w tabelach zależnych.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przegladajac literature przedmiotu zapoznalem sie czesciowo z dzialaniem kluczy obcych i moje wnioski sa nastepujace (jesli sie myle poprawcie mnie).
Klucze obce pozwalaja tworzyc powiazania miedzy tabelami w taki sposob ze jesli zmienimy dana wartosc w jednej tabeli zmieni sie ona takze w drugiej jesli zostalo utworzone miedzy nimi powiazanie. Jest to czesciowo wyjscie z mojego problemu aczkolwiek przyznam szczerze ze dla mnie 'niedzielnego' programisty ktory nie mial wczesniej z tym stycznosci wydaje mi sie to troszeczke skomplikowane a nie jest to odpowiedz konkretnie na moje pytanie bowiem ja chcialbym zmienic masowo wszystkie takie same wartosci w danej kolumnie czyli jesli chce zmienic 1 na 99 to tak zeby zmienily sie wszystkie 1 w tej kolumnie bez wzgledu na to czy sa inne tabele. Wiem ze w peirwszym poscie to zasugerowalem i faktycznie taka druga tabele gdzie moglbym utworzyc klucz obcy mam ale nie chcialbym jej ruszac. Chodzi mi tylko i wylacznie o ta jedna konkretna tabele gdzie chcialbym zmienic w niej niektore wartosci w jednej kolumnie ale tak ze gdy zmieniam wartosc 1 to zmieniaja sie wszystkie 1 w tej kolumnie. Czy jest taka mozliwosc czy musze to zrobic za pomoca kluczy obcych? Ten post edytował arfer 29.12.2012, 13:37:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie Sazian o to mi wlasnie chodzilo.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:50 |