![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczynam swoją przygodę z CodeIgniter'em i mam pewien kłopot. Mianowicie chciałbym od początku podzielić apliakcję na moduły. Znalazłem parę poradników, pobrałem dodatek HMVC. Wszystko jest ok, gdy moduły umieszczam w katalogu modules, Problem jednak pojawia się jeśli chce zmienić nazwę tego katalogu na jakiś inny, np. cms. Dodałem do config.php:
dodatkowo dałem też w routerze:
No i gdy wpiszę localhost/nazwa_projektu/ to jest ok, wczytuje się widok tak jak trzeba, ale nie działa mi adres: localhost/nazwa_projektu/nazwa_modulu. Pojawia się komunikat: Kod 404 Page Not Found The page you requested was not found. Chciałbym zrozumieć zasadę działania tych modułów w CI, dlatego proszę o pomoc. Ten post edytował webmaniak 25.12.2012, 17:35:11 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 11 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
y, nie bardzo kminię.
nie ładujesz modułu, tylko kontroler czyli jakieswww.pl/kontroler a nie model. w modelu obsługujesz bazy. a $route['default_controller'] = "cms/welcome"; dajesz samo cms nie cms/welcome bo cms w towim przypadku to będzie kontroler a welcome to będzie akcja kontrolera cms |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzięki za odpowiedź. Zobaczę to co napisałeś i dam znać
![]() Ten post edytował webmaniak 27.12.2012, 09:53:35 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 11 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha i jak nie masz zrobionego htaccess, to dajesz adres jakisadres.pl/index.php/kontroler
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie okazuje się że problem był też w .htaccess, niby go miałem ale reguły nie były do końca prawidłowe
![]() ![]() -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
ja zawsze robie sobie w folderze views folder includes w ktorym mam 3 pliki: header.php, footer.php, template.php
i w headerze ofc daje header, w template daje :
a w footer już stopka i zamkniecie body html. potem nomrlanie w folderze powiedzmy robie sobie plik widoku dla strony glownej czyli np. home.php i napisze sobie tam: Witaj ! i teraz robie kontroler a w nim w funkcji (akcji) index() daje
i tyle ;> |
|
|
![]()
|
|
Ok, chciałbym jeszcze dodatkowo mieć osobny szablon dla panelu administracyjnego. Czy robić np. blog- i w katalogu views tak jak opisałeś, a dla panelu, np. dashboard i tam tak samo?
-------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
zrób sobie includes_admin i tam zrób to samo tylko dla admina i potem w adminie w kontrolerze ładuj po prostu includes_admin zamist includes ktory bedzie dla normlaniej strony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co utrudniać sobie życie? I składać szablon z kilku plików zamiast użyć layoutów?
https://github.com/EllisLab/CodeIgniter/wiki/layout-library -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a jakie to utrudnienie ?
|
|
|
![]()
|
|
Każdy preferuje co innego -tak jak sądziłem
![]() ![]() -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakie to utrudnienie ? Takie, że w jednym pliku otwierasz tag (html, body), a w drugim go zamykasz, co sprawia problemy z podświetlaniem tagów/bloków w edytorach tekstowych chociażby. Albo człowiek gubi się i nie wie w końcu co zamyka jaki tag. -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie, że w jednym pliku otwierasz tag (html, body), a w drugim go zamykasz, co sprawia problemy z podświetlaniem tagów/bloków w edytorach tekstowych chociażby. Albo człowiek gubi się i nie wie w końcu co zamyka jaki tag. + 1 ![]() + 2 - mniej plików do ładowania dla requesta. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
$route['default_controller'] = "cms/welcome"; dajesz samo cms nie cms/welcome bo cms w towim przypadku to będzie kontroler a welcome to będzie akcja kontrolera cms Jeszcze wrócę do początku wątku. Wpisując cms jako default_controller niestety nie działa mi: Kod 404 Page Not Found The page you requested was not found. Wpisując cms/welcome, samo welcome albo jakiś inny moduł to wszystko działa. -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
a masz zrobiony taki kontroler z taką akcja ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam, ponieważ to jest katalog z modułami. Czyli pobrałem ten HMVC i utworzyłem katalog modules, a później zmieniłem jego nazwę na cms, stąd ta linijka:
A w katalogu cms tak jak pisałem będę przechowywał moduły, więc users, pages, blog, navigation itd. Więc jako default_controller mam wpisać moduł który ma być odczytywany domyślnie? Dobrze to rozumiem? -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
a masz zrobiony taki kontroler z taką akcja ? Nie mam, ponieważ to jest katalog z modułami. Routing kieruje na kontroler/akcja, niepotrzebnie mieszasz tutaj z modułami. Wskaż domyślny kontroler oraz akcję dla routera, a nie katalog z modułami (router miałby wylosować odpowiedni kontroler i metodę?). |
|
|
![]()
|
|
Ok, chyba rozumiem, zamiast cms/users mam wpisywać samo users ponieważ tam będzie kontroler users, więc dodatek cms jest zbędny. Dziękuję za pomoc w zrozumieniu
![]() -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:38 |