![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
no cóż .... jestem strasznie do tyłu gdyż z XHTML nie korzystałem. Skoro technika idzie do przodu ja też będę musiał.
Bardzo dużo różnic i wiele zmian będzie trzeba wprowadzić do bieżących projektów. Kto z Was działa już w XHTML i jak Wam się pracuje? -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja na temat XMLa przeczytalem ksiazke juz jakis czas temu, jednak pochlonelo mnie php, jednak teraz zamiast laczyc php z htmlem bede musial zaczac laczyc php z xhtmlem - zycie wymaga od informatyka (programisty) ciaglego rozwijania sie, bo nie mozna stac w miejscu.
Jednak wydaje mi sie ze czysty html byl prostszy.... ale wszystko trzeba przetrawic! pozdrawiam Kossa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
He ja ju z XHTMLem pracowalem, jak jeszcze bylo to pierwsza wersja...
Tzn od poczatku... I idzie wypas ![]() -------------------- [size=12][b]http://afryka.megajazda.net/ <- AFRYKA ON-LINE!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nawet na tym forum (PHP_BB, czy jakoś tak) są błędy wkodzie. Na walidatorze w3 znalazło 27 (!!!) błędów!!! A tak ogólnie to XHTML jest super, bo html, był zbyt "swawolny", co owocowało wieloma "nieoficjalnymi" znacznikami i atrybutami tylko do np MSIE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak dla jasności (dla tych, dla których XHTML to tylko nazwa):
[krótko] XHTML to nie to samo co XML. XHTML to nie to samo co HTML XHTML to XML i HTML zarazem, a to oznacza nową jakość. [dokładniej] XHTML to próba poprawienia składni HTML tak, aby dokument napisany w HTML był równocześnie poprawnym dokumentem XML. Oznacza to precyzyjne dbanie o podział między HTML a stylami (znikają niektóre znaczniki HTML na rzecz używania w tym miejscu styli), domykanie każdego otwartego znacznika, prawidłowe używanie parametrów w znacznikach, itd. Tak poprawiony HTML to właśnie XHTML. Funkcja jaką pełni XHTML jest ta sama co HTML. Jakość kodu jest jednak nieporównywalna. Jeśli ktoś wątpi w przydatność takiego standardu, to niech przypomni sobie, jak próbował pobrać z poziomu sktyptu php zawartość jakiejś strony HTML. Chcemy pobrać 3 akapit. W HTML nikt nam nie zagwarantował, że będzie to tekst pomiędzy trzecimi z kolei znacznikami <p> i </p>. Jeśli strona była pisana zgodnie z XHTML - możemy być tego pewni. -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy wy kiedykolwiek widzieliście specyfikacje XHTML'a?
![]() Przeciez jedyne co sie zmienia to to ze malymi literami musi byc pisany, wszystkie atrybuty w cudzysłowy zamiast & ma być kszaczek; itd. itp -------------------- "Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i głupota ludzka. Co do tego pierwszego są jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy wy kiedykolwiek widzieliście specyfikacje XHTML'a?
![]() Przeciez jedyne co sie zmienia to to ze malymi literami musi byc pisany, wszystkie atrybuty w cudzysłowy zamiast & ma być kszaczek; itd. itp Sam nie wiesz co piszesz... Co to za bzdury... Przeczytałeś chyba 3 zdania tej specyfikacji... Autor: zmieniłem, żeby pasowało do dyskusji... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat został rozcięty, a wątek przeniesiony do Hydepark'u.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 4 Dołączył: 12.03.2003 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:arrow: xhtml przez wielu jest uznawane za html 5.0
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat :arrow: xhtml przez wielu jest uznawane za html 5.0
![]() tylko umowne ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:53 |