![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy ktoś z Was może spotkał się z problemem wysyłania wiadomości e-mail i sprawdzania czy "doszły" na podstawie zwrotek typu "mail delivery failed" itp? Jak takie coś wykrywacie? Są jakieś nagłówki w mailu, które o tym mówią? Nie wiem do końca jak się za to zabrać bo w teorii każda poczta (serwer pocztowy) może zwracać różne wiadomości tego typu? Czy jest jakaś cecha wspólna, którą da się łatwo wykryć? Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Masz numer błędu, ale treść maila zależy od serwera.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok zapoznałem się z numerami błędów i ma to sens ale chodziło mi o to czy da się poznać w prosty sposób otrzymując "zwrotkę" z serwera że ta zwrotka dotyczy tego że mail "xxx@xx.xx" nie został doręczony. Wyciągnięcie o jaki mail chodzi to nie problem - problem dla mnie wykryć który mail jest "taką zwrotką".
Z tego co czytałem to te zwrotki przychodzą z adresu "mailer-daemon@***" ale czy można temu ufac? |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Raczej nie ma konkretnej specyfikacji, aczkolwiek nie jestem pewien.
|
|
|
![]()
|
|
Ok zaufam temu adresowi albo pokombinuje z SMTP bo to też jest sposób - dzięki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Szukaj w treści słów kluczowych:
Kod delivery, delivered, postmaster, mailer, message-id, daemon, mail system Powysyłaj kilka maili na nieistniejące adresy i uzupełnij listę. Oczywiście nie będziesz miał 100% pewności. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:08 |