![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Zmieniła się trochę koncepcja, mam tablice.
I potrzebuje ją wyświetlić w następujący sposób biorąc pod uwagę [kod]: --zielony(jako korzeń) --czerwony(jako dziecko zielonego) --pamaranczowy(jako dziecko czerwonego) --zolty(dziecko zielonego) --niebieski(z racji, że nie ma rodzica sam jest rodzicem) Nie było by problemu gdyby w bazie danych było zdefiniowane pole parent_id. Ale nie ma, a ja nie mam dostępu do bazy danych, a trzeba to jakoś posortować aby sensownie to wyglądało. Myślałem aby użyć do tego rekurencji ale nie bardzo mam pomysł jak. Jeśli macie jakieś pomysły to walcie śmiało. |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Przecież na podstawie tej tablicy żaden skrypt nie zgadnie jaki element jest rodzicem, a jaki dzieckiem ;/
Chyba, że... według tego co napisałeś: --niebieski(z racji, że nie ma rodzica sam jest rodzicem) czyli po prostu pierwszy i ostatni element jest rodzicem? A od pierwszego idąc, kolejne są zagnieżdżeniami ? Jeśli tak, to po prostu usuwasz ostatni element (wyświetlisz go na końcu), a do wyświetlenia reszty jak pisałeś możesz użyć rekurencji Ten post edytował Daimos 20.12.2012, 22:30:22 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Bez informacji o relacji rodzic-dziecko nie jesteś w stanie wiele z tym zrobić.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:32 |