Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> zarobki na stanowisku front-end developer Warszawa, Poznań, Kraków
gecior

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej, jestem ciekawy jak kształtują się zarobki front-end developera z kilkuletnim doswiadczeniem ze znajomością:

- html5/css3, xhtml/css2 bardzo dobrze
- jquery bardzo dobrze
- javascript średnio
- php podstawy
- znajomość pakietu Adobe (z naciskiem na tworzenie grafiki i obróbkę w photoshopie) - dobrze

Nie biorąc pod uwagę formy pracy (umowę o pracę, zlecenie) czy 5k na rękę jest możliwe? Mam na myśli duże miasta: Kraków, Warszawa, Poznań.
Go to the top of the page
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Tak.
+Quote Post
Damonsson

-----

Sfera marzeń, przynajmniej jeśli chodzi o Warszawę. Jak z Krakowem i Poznaniem nie wiem.

Ten post edytował Damonsson 16.12.2012, 20:38:28
+Quote Post
everth

-----

Zaczyna się.

Tak możesz wyciągnąć 5k. Ale nie pracując dla polskiego pracodawcy w Polsce. Żeby jeszcze bardziej cię dobić - ludzi z twoim doświadczeniem* jest jak psów, biorąc pod uwagę większą tolerancję przeglądarek na syfski html będzie jeszcze więcej. Poza tym 90% ludzi którzy aplikują z takimi umiejętnościami zazwyczaj nie umie nic, więc pracodawca zastanowi się trzy razy nim da komuś takiemu jakieś poważniejsze pieniądze na okres próbny. A niestety zasadniczo jest tak że to co wyszarpiesz na początku (okres próbny) stanie się twoją pensją zasadniczą w ogóle (+/- 500zł).

*Zakładam że twoje doświadczenie kilkuletnie ogranicza się do "zrobiłem/pociąłem parę stronek koledze/wujkowi" bo ktoś z komercyjnym kilkuletnim doświadczeniem orientuje się już w cenach na rynku i potrafi się wycenić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Sephirus

-----

Na Warszawe AFAIK na start dla kogoś z doświadczeniem 3-3,5k na start max (do max 4,5 po jakimś czasie przy baaardzo przychylnych wiatrach). O 5k na takim stanowisku (sam front-end) możesz zapomnieć. Nie wiem jak poza stolicą.
+Quote Post
gecior

-----

nie, nie były to strony dla wujka, ani cioci (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dzięki chciałem wiedzieć co inni o tym sądzą.
+Quote Post
CuteOne

-----

Po pierwsze w naszym pięknym kraju, front-end'owiec jest niedoceniany i traktowany jako "ten co potnie szablon" a tak naprawdę to osoba, która musi posiadać szeroką wiedzę na temat nowych trendów, technologii (chociażby html5) czy SEO. Druga sprawa to kto poza korporacjami zapłaci 5k zł na super wydajnym kod JS czy stronę poprawnie walidowaną przez w3c?
+Quote Post
skowron-line

-----

Patrzyłeś na oferty pracy z tych miast (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Będziesz miał obraz tego co można zarobić na tym stanowisku.
W Polsce font, back to wszystko jedna osoba najlepiej jak by robiła i najlepiej za najniższą krajową. Doceniają tylko Ci co kiedyś sami to robili i wiedzą ile czasu trzeba poświęcić na naukę i pracę nad projektem.
+Quote Post
everth

-----

@skowron-line
Podpieranie się ofertami pracy może poważnie skrzywić ogląd rzeczywistości (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wśród drobnicy (nawet tej grubszej) oferty praktycznie nie różnią się niczym (danie choćby widełek to ogromny +) a warunki pracy i zarobki mogą być diametralnie różne. Taki w sumie totolotek.
+Quote Post
viking

-----

Cytat(Sephirus @ 17.12.2012, 09:25:31 ) *
O 5k na takim stanowisku (sam front-end) możesz zapomnieć. Nie wiem jak poza stolicą.

Widać że niewiele wiesz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Prawda jest taka że obecnie znając doskonale sam front-end, goły JS, wzorce projektowe, Backbone, Requirejs, Angular 5k netto lekko ręką wyciągniesz przy umowie o prace a nie jakieś kontrakty czy własna działalność. Żadnego PHP, baz danych, Javy i 100 innych języków. I to potrafi być na 2x więcej niż na stanowisku klepacza PHP, mysql.
+Quote Post
Pilsener

-----

O ile jeszcze znajdzie pracodawcę, któremu będą takie umiejętności potrzebne (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png)

5k netto to nieco powyżej średniej w branży, biorąc pod uwagę duże miasta oczywiście. Jest to realne, ale dość trudne z wielu powodów:
- przy takich ofertach konkurencja zaczyna być ostra
- z kolei firm płacących tyle jest znacznie mniej, takie oferty to prawdziwa rzadkość
- sam musisz umieć powyżej przeciętnej, być doświadczony powyżej przeciętnej i mieć mobilność powyżej przeciętnej
- ciężko liczyć na fart lub znajomości - nie w tej dziedzinie i nie przy takich pieniądzach
- mało kto tyle da na umowę o pracę - najczęściej umowa będzie na niższą kwotę a reszta albo jako twórca (50% koszty uzyskania), albo umowa cywilna albo samozatrudnienie - w końcu od 5000 netto trzeba zapłacić ponad 3500 podatku

Najlepiej duża firma zagraniczna (płacą średnio około 1500 brutto więcej niż polskie) - rozsyłaj CV, kombinuj z pośrednikami i tak dalej - w końcu coś zbliżonego do tej kwoty się trafi ale musisz być cierpliwy.
+Quote Post
PrinceOfPersia

-----

Cytat
Hej, jestem ciekawy jak kształtują się zarobki front-end developera z kilkuletnim doswiadczeniem ze znajomością:
- html5/css3, xhtml/css2 bardzo dobrze
- jquery bardzo dobrze
- javascript średnio

to w sumie niewiele wiesz. Nie wiem jakie zarobki są w korpo, gdyż robię na freelance, ale po kilku latach doświadczenia front-end znać "jquery bardzo dobrze, javascript średnio" to trochę słabo... Bo bez znajomości JS to chyba można we frontendzie jakieś szablony tylko ciąć? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Cytat
- znajomość pakietu Adobe (z naciskiem na tworzenie grafiki i obróbkę w photoshopie) - dobrze

i to jest w sumie największa wartość z tych, co wymieniłeś... (ale nie siedzę osobiście w grafice).
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Przy takiej wiedzy módl się o 2k (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Adi32

-----

Jedni mówią "5k spokojnie" inni "módl się o 2k".
Ja powiem tak:

css - powyżej przeciętniej
html - powyżej przeciętniej
js (z jQuery, AJAX) - powyżej przeciętniej
PHP (z OOP) - powyżej przeciętniej
MySQL - powyżej przeciętniej

+ 2 lata doświadczenia i w Lublinie modle się o 2.5K

edit: Oceniłem moje umiejętności jako "powyżej przeciętnej" gdyż tak je oceniła firma która mnie zatrudnia.

Ten post edytował Adi32 14.03.2013, 12:31:15
+Quote Post
mar1aczi

-----

@gecior
Możesz się sprawdzić: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=214448&hl=
+Quote Post
Taifun

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jak tak piszecie, to chyba lepszym wyjściem jest praca jako kierowca C+E albo i nawet w ochronie przynajmniej wzroku się nie popsuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ...
Na serio tak źle jest?
+Quote Post
irmidjusz

-----

Jak dla mnie to jakieś cuda tu ludzie wypisują. W Warszawie to dobry frontendowiec z podstawową znajomością PHP spokojnie dostanie te 5k. Co to znaczy dobry? Musi doskonale znać i biegle kodować html, css i js (co oczywiste) ale też porządnie ogarniać kilka popularnych, będących obecnie na topie technologi/bibliotek z frontendem związanych, do tego sprawne posługiwać się jakimś programem graficznym (najczęściej, wiadomo którym). Takie jest moje zdanie i kropka.
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Wciąż jako zawodowy kierowca zarobię podobne pieniądze i przejadę większość europy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Posio

-----

Cały temat jest bez sensu... jedni dostają 5k inni 2.5k a jeszcze inni 10 za te same usługi , mogą nawet umieć tyle samo. Wszystko zalezy od tego jak się cenisz. Mój kolega pracuje w drukarni jako grafik i ma ~4k po pół roku pracy. Ja osobiście pracuje jako freelancer i jak sie chce to nawet tak można niezłą kasę wyciągnąć. Szkoda tylko że ludzie którzy złapali jakieś podstawy tak cholernie zaniżają ceny na rynku, bo jak wszyscy doskonale wiemy o dobrego programistę czy dobrego kodera jest w tych czasach po prostu ciężko. Gadając z moim byłym pracodawcą dowiedziałem się że tak mw. 1 / 100 jest czegoś warty.

Gdybym miał możliwość brałbym stałą prace nawet za krajówkę, byle firma miała jakąś lepszą opinie i doświadczenie leciało, bo tak na prawde tylko to się liczy. Mając ~2 lata doświadczenia w dobrej firmie i jeśli wiesz ze jesteś coś warty możesz spokojnie przebierać w ofertach. Bynajmniej takie jest moje wrażenie które opieram na podstawie znajomych którzy siedzą w biznesie i po części na samym sobie.
+Quote Post
klawiszowiec

-----

Strefa zarobkowa pomiedzy Warszawą a Katowicami- to jak przepaść. Ja na twoim miejscu to Warszawe bym wybrał. Nie ma co sie zastanawiać. Na slasku jest bida z dzidą... cos wiem o tym
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.04.2026 - 12:16