![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Czy istnieje szyfrowanie dwustronne takie, że: - Szyfrowana jest dana fraza z użyciem klucza - Do odszyfrowania hashu potrzebny jest klucz, którym go zaszyfrowano - ...z tym że bez tego klucza nie da się go odszyfrować (chyba, że metodą bruteforce) Jeśli znacie tego typu metody szyfrowania to jak się nazywają i która z nich ma najmniejszą złożność obliczeniową (jest najszybsza) ? Ten post edytował no-scared 16.12.2012, 11:31:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest szyfrowanie symetryczne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest właśnie kryptografia asymetryczna
najłatwiejszy algorytm z tych co znam to chyba RSA, trzeba znać rozszerzony algorytm euklidesa i szybkie potegowanie moze się przydać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli znacie tego typu metody szyfrowania to jak się nazywają i która z nich ma najmniejszą złożność obliczeniową (jest najszybsza) ? Tu chyba też należałoby zadać pytanie, do czego jest Ci to dwustronne szyfrowanie potrzebne. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu chyba też należałoby zadać pytanie, do czego jest Ci to dwustronne szyfrowanie potrzebne. Staram się zrobić API, które używa moich kont do logowania na inne serwisy (gdzie np. mam doładowane konto albo są moje dane osobowe) i te dane póki co są w formie jawnej i chciałbym teraz je zaszyfrować na wypadek włamania do bazy danych (ot taka druga linia obrony). Narazie nic się nie stało. Po prostu jestem przezorny. No i w ogóle, żeby poszerzyć swoją wiedzę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najmniejszą złożoność to masz przy szyfrowaniu metodą XOR i chyba prostsza metoda nie istnieje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje szyfrowanie dwustronne takie, że: - Szyfrowana jest dana fraza z użyciem klucza - Do odszyfrowania hashu potrzebny jest klucz, którym go zaszyfrowano to jest właśnie kryptografia asymetryczna no to albo ja coś źle zrozumiałem albo Ty ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 00:08 |