![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Jak zrobić coś takiego. Mam plik php, z definicją klasy. Ale ponieważ funkcji w tej klasie mam już całą masę, chciałbym każdą z nich umieścić w oddzielnym pliku i w jakiś automagiczny sposób ładować je. Wiem, że funkcje include, require nie będą działać. Jak to zrobić poprawnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod i powiedz PO CO ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu nie chodzi o jakiś problem z kodem, tylko chodzi o rozwiązanie problemu. Czemu bym tak chciał? Stwarza mi się jakiś porządek. W tej chwili wszystko działa poprawnie. Ale przegrzebywanie się przez kilkadziesiąt funkcji sprawia pewien kłopot, a aplikacja nadal się rozrasta. Wpadłem więc na pomysł, stworzenia szeregu plików, w których będę umieszczał każdą funkcję oddzielnie. Dużo łątwiej będzie wtedy nawigować. Problemem dla mnie jest załadować te pliki do klasy, aby były pełnoprawnymi metodami tejże.
W praktyce:
Co w miejsce kodu, aby wstawiały się zawartości plików funckja1.php, funkcja2.php itd.? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziedziczenie Ci nie pomoże tutaj ? Będziesz miał osobne pliki z klasami, klasy w jedną stronę będą się widzieć, więc będziesz miał prawie jedną wielką klasę w wielu plikach.
|
|
|
![]()
|
|
A możesz podać przykład?
|
|
|
![]()
|
|
Tutaj możesz sobie wkleić i odpalić: http://writecodeonline.com/php/ Dalej to już od Ciebie mogłoby zależeć, które metody potrzebujesz public, które private, a które protected. Tutaj akurat musiałem zastosować public, bo wszystkie metody wywołuję gdzieś z zewnątrz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
busterek, nie przenoś samych funkcji do osobnych plików, tylko stwórz nowe klasy w tych plikach i tam przenieś odpowiedni kod. Skoro masz taki problem, to prawie na pewno jest to związane z tym, że Twoja klasa robi zbyt wiele rzeczy na raz, które tak naprawdę są różnymi zadaniami i powinny je wykonywać osobne klasy.
-------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:28 |