![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam istnieje gdzieś w necie normalny skrypt który rejestracji loginu i profilu bez tych sesji ? z tymi sesjami same problemy mam np. ten skrypt z pierwszy od góry jak szukałem w google ... logując sie i wchodząc w profil w pasku adresu jest id uzytkownika jak wpisuje 1 jest uzytkownik nr 1 i tak dalej to jest podatność 100% ... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) proszę o pomoc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w końcu rejestracja czy logowanie ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt rejestracji moge miec obojętnie jaki .. tylko chodzi tutaj o poprawne logowanie i wyswietlenie profilu (Zabezpieczone) najlepiej bez tych sesji (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywołanie z formularza, który przekazuje username i password. Przyda Ci się jeszcze klasa Connect.
Przy okazji prosiłbym kogoś o ocenę tego tworu. Jednak spróbuj na sesjach, bo jakieś dane muszą zostać zapisane w pamięci komputera klienta. Ten post edytował Szymciosek 13.12.2012, 01:34:46 |
|
|
![]()
|
|
Wkleiłem ten pierwszy skrypt na moją podstrone i znikły mi newsy na każdej podstronie haha (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) co jest z tym ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrze rozumiem że klasa login wykonuje zapytanie pobierajace wszystkie rekordy z tabeli users (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) :|
wydaje mi się ze powinieneś zrobić zapytanie które sprawdza czy jest użytkownik o danym loginie oraz haśle i na podstawie tego wykonać odpowiednią akcje |
|
|
![]()
|
|
Owszem można, ale czy wtedy to nie jest mniej bezpieczne ? Bo jednak coś przekazane bezpośrednio do SQL może mi to popsuć chyba ?
Dodatkowo i tak muszę się zagłębić w tematy PDO i MYSQL Ten post edytował Szymciosek 13.12.2012, 01:48:47 |
|
|
![]()
|
|
A nie ma nigdzie w necie gotowego skryptu bez sesji ? nie wiem czy mnie do konca zrozumieliscie ale podam jeszcze raz o co mi lata zrobiłem sobie ten skrypt u mnie na stronie : http://www.forumweb.pl/gotowe-komponenty-w...ia-profil,65408 Wszystko działało lecz wchodząc na profil w pasku adresu pokazywało się id=1 czyli uzytkonik numer 1 jezeli wklepałem tam id=2 wyswietlił mi się profil uzytkonika numer dwa a mi chodzi o takie cos ze kazdy użytkownik ma swój profil na którym są wyswietlone jakies dane i nikt inny nie moze ich zobaczyć .. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) istnieje coś takiego ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie znam się na PDO więc się nie wypowiadam na temat filtracji danych..
jedyny pomysł jaki sensowny przychodzi mi do głowy bez obsługi sesji to trzymanie w zmiennej GET unikalnego hasha. przy rejestracji w polu "hash" tworzony by był unikalny ciag znaków który był by przyporządkowany danemu userowi gdy się logujesz i login oraz hasło się zgadza pobierany z bazy jest hash dla Twojego konta i jest umieszczany w linku np w postaci www.twojadres.pl/index.php?page=profil&hash=4rddfasdfasdf przechodząc po każdej podstronie cały czas w linku jest zmienna hash i na każdej podsronie sprawdzasz czy w ogóle taki hash istnieje , jeżeli tak to zawartość strony się wyświetla jeżeli nie to drukuje błąd. oczywiście coś takiego nie jest bezpieczne dlatego do logowania stosuje się sesje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Dobra już mam rejestracje i logowanie takie jak potrzebowałem i teraz mam zakładkę 'panel' i uzytkownik wchodząc tam widzi dane z tabeli 'dane' gdzie userid = jego nazwie konta ... Niby proste ale jestem za bardzo początkujący pomoże ktoś ?^^
Ten post edytował flaq1991 13.12.2012, 02:47:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Połóż się spać i rano przejrzyj jeszcze raz ten skrypt gotowiec, bo w ogóle nie myślisz...
Skoro plik profile.php wyświetla dane dla usera pobrane z GET, to logiczne, że wyświetli każde dane które mu podasz w GET. Jeśli chcesz pokazywać profil tylko właścicielowi profilu, musisz sprawdzać czy profil należy do właściciela, czyli coś w stylu: plik profile.php:
|
|
|
![]()
|
|
Wiem już pisze jak jakiś głąb ... sam nie wiem co pisze troche zamulam ale juz dochodze do celu mój skrypt 'Panelu' wygląda tak :
I teraz wystarczy zapytanie do bazy nie ? tylko nie wiem dokładnie jak to napisać ale powinno działać to +/- tak : Select cos,cos1,cos2 from konta where id=$user_data < chodzi ze ma wyciągnąc dane cos,cos1,cos2 z tabeli users gdzie userid równa się nazwie zalogowanego uzytkownika ... skrypt łączący sie baza mam potrzebne mi tylko to pytanie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i dobrze napisałeś zapytanie, tylko upewnij się (daj sobie: echo $user_data;) czy $user_data jest na pewno tym czego oczekujesz. Czyli id usera z tego co widze.
Jeżeli jest tablicą (array). To musisz wyświetlić jako: print_r ($user_data); . Wtedy będziesz miał wszystkie klucze i wartości tablicy, które wyświetlasz tak jak masz wyżej $user_data(tablica)['user_name(klucz tablicy)']. Czy to jest na pewno to czego oczekujesz? Sprawdź echo $user_data['id(czy jakoś inaczej, zależnie jak jest nazwany ten klucz wyświetlający id usera)'] |
|
|
![]()
|
|
Dobra to już mam ogarnięte ale pojawił sie nastepny problem przy testowaniu otóż gdy wyczysciłem ciasteczka swojej przeglądarki, zalogowałem się zalogowało mnie i chciałem przejsc na stronę dla zalogowanych lecz gdy tam wszedłem to wyskoczyło ze nie jestem zalogowany ;o dlaczego tak sie dzieje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:40 |