![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam może nietypową ale zarazem wielką prośbę.
I ogromny problem, aby zaliczyć Bazy Danych muszę oddać projekt o temacie "aplikacja bankowa" wykonany przy uzyciu php i MySqla albo MS SQL Servera 2000. Wiem, że samodzielnie nie jestem już wstanie go wykonać ![]() I tu sedno mojej prośby (a właściwie błagania), czy ktoś może ma jakiś projekt w zbliżonym temacie, nie musi być bardzo skomplikowany. Albo przynajmniej może mi dość obszernie podpowiedzieć co powinien zawierać projekt takiej bazy. Gdy pytałam wykładowcy o jakieś konkrety to poradził wejście na stronę mbanku. Ale ja przecież nie piszę pracy magisterskiej. Więc....się załamałam. Naprawdę będę wdzięczna za każdą pomoc. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
co rozumiesz przez pojęcie "aplikacja bankowa" ?
Czy to ma być system transakcyjny? System zakładania kont? Jeśli nie magisterka, to co? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ze strony wykładowcy całkowity brak konkretów, a co charakteru pracy to jest to tylko zaliczenie projektem laboratorium z baz danych,
nieźle mi dowalił, innym się trafiało coś w rodzaju sklepów interntowych, a tego jest pełno wszędzie, chyba temat mogę potraktować dość dowolnie, tyle tylko, że nie mam bladego pojęcia o systemach bankowych ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Systemu transakcyjnego nie zrobisz. Zapomnij. Całkowicie, nieodwołalnie i w każdej postaci. A ja wiem co mówię bo pracuję w banku
![]() Możesz od biedy zrobić coś, co pozwala zakładać klientów i konta dla tych klientów. Zero transakcji, zero przetwarzania End Of Day, zero zmian na bilansie, same dane statyczne. Z prawdziwym bankiem nadal będzie to miało mało wspólnego, bo prawdziwy bank nawet w tak małym wycinku systemu potrzebuje tyle funkcjonalności, że do końca studiów byś sie nie wyrobił. Ale wykładowca też nie ma o tym pojęcia, i nie chodzi o wdrożenie tego w rzeczywistym banku, ale o proste laborki. Czyli styknie. Ew. możesz przepisać jakiś mały kawałek systemu internetowego mBanku. Logowanie się, oczywiście, i np. sprawdzanie stanu konta + przelewy, niech będzie tylko wewnątrz systemu. Plus jest taki, że w normalnym banku takie przelewy są realizowane online, a nie podczas end of day, czyli jest znacznie prościej. W transakcje międzybankowe i sesje Elixir nie będziemy się bawić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hawk:
Cytat(aniamus) Więc....się załamałam. "byś sie nie wyrobił. " ![]() Nie istotne... Jestem pod wrażeniem... jednym postem obskoczyć taki kawał materiału... A tak reasumując - kiedyś napisałem skrypcik w php do zarządzania długami w "eurobusiness" (na wymyślonych, nowych zasadach) i całość trzymałem w zmiennych sesji... Bajer prosty jak nic innego... dodawanie i odejmowanie liczb... Co powinno być w bazie takiego banku? Dane klienta (personalia), numer konta, saldo, login, hasło... Całość to tylko ubrać to w ładne tabelki i formularzyki przy pomocy php... Uważam, że podstawowym zagadnieniem będzie tu bezpieczeństwo przechowywanych informacji - szyfrowanie haseł, sposób logowania (Bank Śląski prosi dla przykładu o podanie tylko wybranych 5 cyfr z 32 cyfrowego kodu generowanego losowo...) Proponuję zastosowanie jakiegoś mechanizmu potwierdzania trazsakcji jak np. lista haseł jednorazowych - to będzie dobre rozszeżenie struktury bazy danych, a w końcu o nią tu chodzi... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
asiamus a gdzie masz zaliczyc te bazy danych ?
ja tez na bazy danych mialem do zaliczenia napisanie aplikacji php + mysql ktora imitowala to co mozna sobie zobaczyc w multi czy w mbanku i mam cos takiego gotowego, dzialajacego |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bakus @ 2004-09-14 22:57:15) hawk: Cytat(aniamus) Więc....się załamałam. "byś sie nie wyrobił. " ![]() Oops Nadreprezentacja płci męskiej na forum skutkuje złymi nawykami. Mea culpa, i w przerwie w pracy spróbuję pobić się w pierś. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym proponowal logowanie klintow przegladanie rachunku - moze dodawanie jakis przelewow czy innych rzeczy. Pewnie mu o cos w tym stylu chodzilo
![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat(nocnyMark() @ 2004-09-14 22:06:34) asiamus a gdzie masz zaliczyc te bazy danych ? ja tez na bazy danych mialem do zaliczenia napisanie aplikacji php + mysql ktora imitowala to co mozna sobie zobaczyc w multi czy w mbanku i mam cos takiego gotowego, dzialajacego Czy mógłbyś podpowiedzieć mi przynajmniej strukturę bazy, nie wiem czy mogę cię prosić o całość, w końcu włożyłeś w to mnóstwo swojej pracy, a nie mogę zaoferować ci nic w zamian za tą pomoc. Największy problem jest właśnie ze strukturą, jakoś nie mogę dojść co powinna zawierać i jak wyglądać, kiedy przejdę już przez fazę projektu wszystko powinno pójśc łatwo. Co do uczelni to napiszę gdzie studiuję jak tylko uzyskam wpis w indeksie ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra,
www.vabank.daw.pl reszte dam ci na priv do kiedy masz termin ![]() wysylam ci takze wiadomosc PM. Pozdr. K. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 15:04 |