![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam taki problem mianowicie: Zrobiłam dwie tabele jedną która przechowuje zarejestrowanym użytkowników i drugą gdzie mogą oni dodać swój wynik. I teraz mam problem bo po zalogowaniu w sesji przesyłany jest $_SESSION['username'] który chciałabym dodać do nowej tabeli (tej drugiej z wynikami) mam takie zapytanie które POSTem z formularza wysyła mi wynik do bazy danych if (isset($_POST['dodaj']) ){ $dod = trim($_POST['wynik']); $zapytanie = "INSERT INTO wyniki (`id`, `wynik`, `username`) VALUES (NULL, '$dod', '$_SESSION['username']'); I tu mam problem bo nie chce mi dodać nazwy zalogowanego użytkownika do nowej bazy. Próbowałam zrobić to tak if (isset($_POST['dodaj']) ){ $dod = trim($_POST['wynik']); $user = trim($_POST['username']); $zapytanie = "INSERT INTO wyniki (`id`, `wynik`, `username`) VALUES (NULL, '$dod', '$user'); ale też nie wychodzi pomożecie obywatele? Jak przesłać nazwe zalogowanego aktualnie użytkownika z innej bazy danych w zapytaniu Ten post edytował ala91 10.12.2012, 19:47:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może problem masz w tym, że nie zakończyłeś zapytania cyzysłowem? ";
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przyszlosc - podaj kawałek kodu w ktorym spodziewasz sie ze wystepuje blad. Z tego malego skrawku nie da sie wywnioskowac co ci nie działa. Poza tym widze ze mieszasz jezyki przy nazywaniu zmiennych. Musisz sie zdecydowac na jeden i albo pisac wszystko po polsku albo po angielski. Co do kodu to ja bym to zrobił tak:
Po pierwsze id masz zapewne ustawione na auto increment. W takiej sytuacji nie musisz pisac NULL po prostu to omijasz. W przykladzie uzywam PDO, jezeli nei znasz tej biblioteki to mozesz skorzystac z mysql_* jak napisalem w komentarzach:
Moze ci nie dziala dlatego ze zle zastosowalas apostrofy. Dla liczb sie ich nie stosuje (a taka zapewne jest wynik). Poza tym nie mozesz zrobic czegos takiego: '$_SESSION['costam']'. Masz apostrof za apostrofem co powinno ci wyrzucic blad. Przed zapytaniem zrob:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odzew i pomoc już wiem co było nie tak
1'{$_SESSION['username']}', oraz kod który miał usuwać sesję pomieszałam... A macie pomysł może jak ułożyc warunek aby uzytkownik nie zalogowany nie mogl wrocic na strone na ktorej byl zalogowany? Tj po zalogowaniu przechodzi np do index.php po wylogowaniu do login.php i nie moze wrocic jezeli nie ma go w sesji juz. MI wraca próbowałam z isset to zrobic ale niezbyt to dziala |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:57 |