![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam mały problem z napisaniem odpowiedniego równania, które pomoże mi przeskalować obraz do określonego rozmiaru.
Całość polega na tym, że zrobiłem ramkę w png, która ma rozmiar 700x500px. Całość leci do pętli, gdzie nakładana jest na różnych rozmiarów obrazy. Zależy mi na przeskalowaniu ich w ten sposób by x i y nie były większe od powyższej ramki. Jednak by skalowanie było proporcjonalne, a jeżeli obraz bazowy (na którego nakładany jest png) będzie mniejszy niż 700x500 zostanie wypełniony białym tłem (co chyba jest domyślnie robiony w przypadku imagecopyresampled). Oto skrypt:
Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysły na to nie mam ale moim zdaniem lepiej mieć białą ramke niż żeby obraz się "rozjechał" na boki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czysta matematyka: porównaj sobie $width/700 i $height/500, większa z tych liczb to "ratio" o które musisz pomniejszyć oba rozmiary żeby mieściły Ci się w ramce (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:11 |