![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ..pytanie jest następujące: jest taka sytuacja mamy formularz z dajmy na to jednym polem tekstowym.. jakis user wpisuje cos tam w tym okienku i np dwa okienka jakies tam nize wyswietla sie "na zywo" to co jest w tym polu aktualnie edytowanym przez usera....
drugie pytanie pewnie tak samo banalne albo jeszcze bardziej niz pierwsze to takie jak by najprostszy sposoob umiescic pod formularzem ale jednym dwa przyciski i po wcisnieciu jednego wysylane sa dane do jednego skryptu a po wcisnieciu drugiego dane z tego samego formularza do inego skryptu. Poprostu jak do tej pory spotyklaem sie z formularzami ktoore zakonczone klawiszem typu submit wykonywaly tylko jednego typu akcje, a zalezy mi zeby dane byly wysylane do skryptu tylko jednym kliknieciem a nie poprzez jakies skrypty posrednie..dziękuję z góry:p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1 pytanie - nie wiem bo to raczej w js bys musial napisac; jesli ktos wie niech napisze bo sam jestem ciekaw :)
2 pytanie - moja odpowiedz: dajesz po prostu dwa input type="submit" z o name np. name="edek" z czego jeden ma value="1" a drugi value="2" no i potem w skrypcie w zaleznosci od $edek wykonujesz okreslone czynnosci. coprawda nie testowalem ale wydaje mi sie ze zadziala :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pocztaj o JavaScript
2. Bylo na forum, temat juz byl ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Poszukaj o czyms takim jak JavaScript
2. Jest kilka sposobow - mozesz dzieki JS, mozesz na podstawie roznych name submita rozpoznawac ktory byl klikniety... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Kod function showText( f, a, t) { document.f.t.value = document.f.a.value; } użycie:
czyli: formularz - nazwa formularz pierwsze_pole - pole formularza z ktorego pobieramy text drugie_pole - pole formularza w ktorym bedziemy widziec text oczywiscie nie wiem czy zadziała ![]() ![]() Co do drugiego to nie wiem ^^" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
okey czyli konieczna jest interencja js w takim przypadku.. jasli chodzi o roozne value do submit-ów to i tak po kliknieciu na obojetnie ktorego kolwiek z nich ląduje w w skyrpcie wpisanym w ->action-> i dopiero tam musialbym rozronic value i kolejnym kliknieciem przejsc do skrytu docelowego..i to jest nie to a czym myslalem niestey ale dzieki za rady:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(mryfkojat @ 2004-09-13 21:21:20) roozne value do submit-ów to i tak po kliknieciu na obojetnie ktorego kolwiek z nich ląduje w w skyrpcie wpisanym w ->action-> i dopiero tam musialbym rozronic value i kolejnym kliknieciem przejsc do skrytu docelowego.. Kłamiesz. W skrypcie obsługującym formularz wystarczy zwykły switch includujący odpowiedni plik parsujacy dane z forma[php] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 20:22 |