![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 1 Dołączył: 12.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie odnośnie ról w SF2.
Czy nazwy : " role_hierarchy: ROLE_ADMIN: ROLE_USER ROLE_SUPER_ADMIN: [ROLE_USER, ROLE_ADMIN, ROLE_ALLOWED_TO_SWITCH]" 1.Czy te nazwy mogę sobie sam wymyślać? Z tego co wyczytałem to tak... ale musi być przedrostek ROLE_. 2.Jeśli nie korzystam z ACL, to każdy dostęp muszę wklepywać w ten sposób ręcznie?: " access_control: - { path: ^/admin, roles: ROLE_ADMIN } ? Czyli Każda ścieżka /admin dopuszcza użytkowników mających role "ROLE_ADMIN". Czy w każdym kontrolerze sprawdzam: " if (false === $this->get('security.context')->isGranted('ROLE_ADMIN')) { throw new AccessDeniedException(); } "
Ten post edytował basso 10.12.2012, 00:13:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tak.
2. Nie uważasz, że w przypadku, gdybyś musiał w każdej metodzie ręcznie sprawdzać uprawnienia, cała sekcja access_control (czy konkretnie określanie ról w tejże) byłaby pozbawiona sensu? Zresztą możesz to sprawdzić samemu. Ten post edytował Crozin 10.12.2012, 00:41:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz jeszcze wykorzystać JMSSecurityExtraBundle i adnotacje.
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 1 Dołączył: 12.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tak. 2. Nie uważasz, że w przypadku, gdybyś musiał w każdej metodzie ręcznie sprawdzać uprawnienia, cała sekcja access_control (czy konkretnie określanie ról w tejże) byłaby pozbawiona sensu? Zresztą możesz to sprawdzić samemu. Tak tak masz rację ... tylko akurat taki przykład był na stronie i mnie to zdziwiło. Czyli można to jakby na 2 sposoby robić, albo z securyt.yml albo w każdym kontrolerze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:20 |