![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak ustawić prawa własności dla katalogów i plików tak, by użytkownikiem były i serwer www i FTP. Aktualnie mam prawa katalogów na 755 i plików na 644 a mimo to dostaję informację o niezapisywalności
Ten post edytował qbas-s 8.12.2012, 15:46:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawa działają tak
chmod: rwe | rwe | rwe Cyfra Prawa Litera 0 Brak praw 1 Wykonywanie x 2 Pisanie w 3 Wykonywanie i pisanie wx 4 Czytanie r 5 Czytanie i wykonywanie rx 6 Czytanie i pisanie rw 7 Czytanie, pisanie i wykonywanie rwx Zresztą opisane masz to tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmod Pierwsza liczba właściciel druga to grupa a trzecia Reszta I możesz ustawić chmod 766, 777,666 itp, Ale zalecam dodanie usera www do grupy FTP i nadać grupie prawo rw-, User w linuxie moze byc w kilku grupach, więc dodaj go do dodatkowej grupy, ale nie zmieniaj mu aktualnej. http://www.ubucentrum.net/2009/02/dodawani...ownikow-do.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teorie o prawach znam:)
jestem początkującym użytkownikiem linuxa i zdaję sobię sprawę, że pytam o podstawy podstaw ale nie mogę tego znaleźć w internecie. Wiem jak dodawać grupy, użytkowników itp. Sprawdzam listę grup i nie ma tam domyślnie grupy ftp, może ona się nazywać inaczej? Użytkownik www też jest domyślnie dodany po instalacji debiana? PS. Może nie wyjaśniłem dokładnie o co chodzi - przeniosłem Joomla na VPS i w panelu admina pokazuje mi że katalogi które są ustawione na 755 są niezapisywalne. Nie chcę ich ustawiać na 777 Ten post edytował qbas-s 8.12.2012, 16:33:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki program masz do obsługi serwera WWW(domyślam się, że apache) oraz do obsługi serwera FTP(ja używam proFTPD). Ja domyślnie instalowałem zawsze czysty debian(bez żadnych Xwindow manager itp) nawet w domu mam kompy na debianie(jeden z windą tylko) i sam zawsze wszystko instalowalem.
Też jestem początkującym userem linuxa(ok 1 rok doświadczenia) Jeśli masz Apache 2 to edytujesz plik etc/httpd/conf/httpd.conf 2 Linie Cytat User użytkownik_www Group grupa_www ztym, że użytkownik_www musi należeć do istniejącej grupy grupa_www(nazwy wpisz własne) Takie same linie powinny być w pliki /etc/proftpd.conf. Jeśli bedziesz mial problemy bo proftpd ma różne tryby pracy to poszukaj w necie info o konfiguracji.. Teraz edytuj plik /etc/passwd Składnia pliku:nazwa_użytkownika:hasło:UID:GID:komentarz:katalog_domowy:polecenie_logowan ia i sprawdź czy masz userów odpowiednich dla siebie Cytat proftpd:x:107:65534::/var/run/proftpd:/bin/false ftp:x:108:65534::/home/ftp:/bin/false www:x:1000:1001:,,,:/var/www:/bin/false maciek_ftp:x:1001:65534:,,,:/home/maciek_ftp/www:/bin/bash kurczak_111_ftp:x:1002:65534:,,,:/home/kurczak_111_ftp/www:/bin/bash warjat_ftp:x:1004:65534:,,,:/home/warjat_ftp/www:/bin/bash To jest wycinek mojego. Ineresuje nas taka pogrubiona dana: ftp:x:108:65534::/home/ftp:/bin/false www:x:1000:1001:,,,:/var/www:/bin/false Jest to ID Grup i mozemy odczytac ze user FTP nalezy do grupy ID 65534, a www do grupy ID 1001. Teraz edytujemy kolejny plik: /etc/group np mam takie coś ftp:x:65534:ftp,maciek_ftp,kurczak_111_ftp,warjat_ftp,www www:x:1001:www,ftp,daemon. mozemy sprawdzić tutaj jacy uzytkownicy należą do poszczególnych grup I ja nie mam problemu ponieważ serwer ftp uzywa usera ftp i nalezy on do grup ftp i www A serwer www uzywa usera www i nalezy on do grupy www i ftp, oraz do grupy demon, bo potrzebowaem do innego to do aby mieć dostęp do bibliotek(ale nie o tym). I wykonujesz operacje przypisania grup usermod -G -a jakas_grupa |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź dużo mi to wyjaśniło jednak na moim Debianie nie ma lokalizacji etc/httpd/conf/httpd.conf. Czy to jest to samo etc/apache2/apache2.conf ? Jeśli tak to mam tam tylko coś w stylu:
User: $(APACHE_RUN_USER) Group: $(APACHE_RUN_GROUP) proftpd zainstalowałem dopiero teraz bo nie wiedziałem że muszę takie coś mieć - interesuję się inną dziedziną informatyki ale i tak wiedziałem że linux wcześniej czy później mnie dopadnie Ten post edytował qbas-s 8.12.2012, 17:30:23 |
|
|
![]()
|
|
W tak jest to to samo, zależnie od wersji.
Wartości tych zmiennych masz w /etc/apache2/envvars i masz takie coś export APACHE_RUN_USER=www export APACHE_RUN_USER=www ale ja zmieniłem dane sobie ręcznie. |
|
|
![]()
|
|
instalowałem Debiana domyślnie z ispconfig 3. Teraz zainstalowałem proftpd i nie dziła mi połączenie z serwerem przez klienta ftp.
W wartościach które podałeś mam dane www-data więc nie będę zmieniał Ten post edytował qbas-s 8.12.2012, 17:33:05 |
|
|
![]()
|
|
Bo zapomniałem dodać, że możesz się nie zalogować na ftp jako user bo jeszcze jeden plik za to odpowiada.
Chodzi mi o plik /etc/ftpusers Odpowiada on za blokadę logowania na ftp i jeśli masz tutaj nazwę swojego usera to nie zalogujesz się do ftp na usera który jest wpisany do tego pliku. no to jak masz www-data to sprawdź czy taki user istnieje. I nie znaczy to, że masz sie logować na tego usera tylko ten user uruchamia w tle proftpd. W twoim przypadku aby poprawnie dzialac z serwerem www user apache i userproftpd(www-data) powinny mieć grupy dla ftp i serwera www, ponadto każdy user który będzie korzystał z ftp musi mieć grupę ftp. i np tworzysz usera który ma mieć dostęp tylko do ftp np klient_user to dajesz mu główną grupę na ftp. lub ograniczasz katalog home dla other na 0 Odradzam logowanie się na ftp na konto które nie ma ograniczonego shella lub co gorsza usuwanie z ftpusers konta root. Ten post edytował daniel1302 8.12.2012, 18:01:26 |
|
|
![]()
|
|
ok logowanie do ftp działa. Ale nadal moja strona www katalogii 755 uznaje za niezapisywalne :/
Ten post edytował qbas-s 8.12.2012, 18:18:20 |
|
|
![]()
|
|
Zależy gdzie masz zapisane te katalogi. Ja swoje pliki www mam zapisane w /var/www(strona serwera) oraz pliki userow w ~/www
Jest niezapisywalny bo plik z uprawnieniami 755 jest zapisywalny tylko dla wlasciciela, dla grupy r-x i dla reszty też r-x. Sprawdź własciciela plików i ew zmień go lub zmień chmod na 764. Własciciela sprawdzasz przez: Cytat root@daniel1302:~# ls /var/ -als I przykładowy wynik to: Kod total 56 4 drwxr-xr-x 14 root root 4096 Aug 8 00:10 . 4 drwxr-xr-x 21 root root 4096 Dec 7 19:16 .. . . . 4 drwxrwxrwt 2 root root 4096 Jun 24 14:28 tmp 4 drwxrwx--- 13 www www 4096 Nov 9 11:51 www I jak widzisz katalog www należy do www:www, a np katalog tmp do root:root(user:grupa) i pewnie próbujesz wykonać plik userem który uruchamia serwer www lub ftp a plik jest kogo innego(i musiałbyś mieć prawo dla reszty: rwx) Zmień grupę i usera ewentualnie. chown user[:group] file chgrp group file Ten post edytował daniel1302 8.12.2012, 19:01:18 |
|
|
![]()
|
|
nie wiem czy wiesz ale z poziomu np joomla można w panelu podejżeć czy dany katalog jest zapisywalny dla skryptu czy nie. Miałem stronę na wirtulanym hostingu i katalogi z prawami 755 były pokazywane jako zapisywalne natomiast na vpsie pokazywane są jako niezapisywalne. Dodałem usera www-data i usera ftp do grupy ftp potem zmieniłem właściciela jednego katalogu strony na ftp i efekt ten sam.
Z drugiej strony - skoro vpsa którego wykupiłem używam tylko ja to czy mogę się obawiać katalogów i plików z prawami 777? Ten post edytował qbas-s 8.12.2012, 19:29:06 |
|
|
![]()
|
|
Teoretycznie nie, ale praktycznie różnie bywa.
Jomla patrzy na pliki nie z perspektywy ftp tylko z perspektywy www(łączy się przez port http). Więc zmień własciciela na www:www(domyślny user apache2). Jeszcze jedno zmieniając własciciela musisz zmienić także podkatalogi Kod chown www:www katalog/* -R
Ten post edytował daniel1302 8.12.2012, 19:41:07 |
|
|
![]()
|
|
po tej dyskusji ktoś już próbował do serwera mi się dobrać
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
No kolego i właśnie dlatego nie zalecam logować się na root'a w żadnym wypadku. Najelpiej zrób sobie konto i polecenia wykonuj poprzez su. Jak by nie było potrzebne stosowanie uprawnień to by ich nie było. W dodatku na źle skonfigurowany system linux jest sie prościej włamać niż na Windowsa. Bo Windows ma wbudowane automatyczne mechanizmy obronne które nie każdy potrafi lub co gorsza potrzebuje wyłączyć. A w Linuxie czasem z lenistwa sam nadaje prawa 777 na katalog
![]() |
|
|
![]()
|
|
ale podobno zabezpieczenie vps'a z mojej strony przed atakami mało daje bo kluczową sprawą jest zabezpieczenie całej maszyny na co ja nie mam wpływu. Ale podstawowe zabezpieczenia zostały mimo to wykonane z mojej strony. Ale przyznaję się do błędu, do konsoli logowałem się przez roota. Błąd nie zostanie już powtórzony. Wszystkie katalogi też ustawiłem na 755 a pliki na 644 z możliwością wykonywania przez apache. Jak narazie ostatnie 24h spokojne
![]() wracając do tematu. Loguję się do ftp ale nie mogę zmienić plików. Właścicielem jest grupa www-data. Więc do tej grupy dodałem usera przez którego loguję się do ftp i nadal nie mogę nic zmienić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal to całe FTP i poczytaj o komunikacji po SSH. Bezpieczne, szyfrowane, nie musisz się pierdzielić z prawami. Pod linuksem po prostu montujesz zdalny katalog, pod windows pewnie będą jakieś programy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
poczytam. Na chwilę obecną szyfruję połączenia ftp
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 12:28 |