![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum. Wcześniej radziłem sobie bez zadawania pytań, wystarczyło przeszukanie google, ale tym razem wymiękam... Szukałem na wielu stronach, ale chyba nikt nie miał takiego problemu. Chodzi o to, że tworzę formularz w php korzystający z phpmailera i wszystko działa świetnie, mimo tego, że mam pierwszy raz styczność z phpmailerem a w php jestem taki między zielonym a żółtym ![]() Nie mogłem sobie poradzić ze sprawdzaniem czy wymagane pola zostały wypełnione, ale uporałem się z tym korzystając z js. Jeżeli ktoś ma sposób jak to zrobić w php to proszę też o pomoc ![]() Najważniejsze: Pliki, które załącza użytkownik chciałbym ograniczyć do kilku formatów (dozwolone formaty: pdf, doc(x), xls(x), ppt(x), jpg), na tę chwilę formularz wyśle wszystko. Chciałbym, aby tak jak pojawia się komunikat 'Wiadomość wysłano', lub 'Proszę podać poprawny adres email' pojawiał się też komunikat typu: 'Załączony plik jest niedopuszczalny' i wiadomość nie zostanie wysłana. Proszę was bardzo o pomoc, bo już nie mam siły na to... Próbowałem wykorzystać coś takiego: ale nic z tego nie wyszło... Oto cały kod:
To jest sprawny kod, jeżeli ktoś taki potrzebuje i nie przeszkadza mu, że wszystko można przez niego przepuścić a on nigdy błędu nie wyświetli to może z niego skorzystać (musi dorzucić tylko phpmailera i jquery) ![]() Pozdrawiam i liczę na was! ![]() Piotrek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
brakowało jednego nawiasu
teraz działa, tylko, że zawsze wywala error, nawet jak wysyłam plik .jpg Czego to może być wina? aaa... i jeszcze jak go umieścić w całości? bo mimo tego, że wywala error to narazie maila nie zatrzymuje i wysyła go do mnie :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwróć uwagę na wielkość liter
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Zwróć uwagę na wielkość liter Próbowałem wszystkiego i nadal nic, do każdego formatu pokazuje 'error' a i tak wysyła. Może go w złym miejscu umieściłem?
Ten post edytował huhuhh 6.12.2012, 16:54:42 |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Trochę zaczynam rozumieć... ale jestem jednak bardziej zielony niż myślałem i w tym momencie nie wiem jak wynik sprawdzenia poprawności formatu pliku (Twojego skryptu) podpiąć do całości i móc ew. zablokować wysyłanie maila.
Tak sobie myślę, że jeżeli sprawdzanie poprawności maila jest na samej górze:
a wynik tego sprawdzenia znajduje się tutaj: To wydaje mi się, że podana przez Ciebie funkcja powinna znajdować się pod tą od maila, np. tak:
ale nie powinna zawierać komunikatów tylko wynik w postaci zmiennej, który dorzucimy do: TAK? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
"Jedyny" i najprostszy sposób w jaki powinieneś to zrobić to
|
|
![]()
|
|
umieściłem kod w tym miejscu:
i wyświetla mi przy każdym pliku taki błąd: error blad w 1 warunku Nawet jak wysyłam bez załacznika. I jeszcze co do samej funkcji sprawdzania formatów: ani razu nie pokazała dobrego komunikatu, czy ona faktycznie sprawdza te pliki? (próbowałem różnych formatów i różnych wielkości liter) Wiem, że marudzę i że nie ogarniam tego, ale dlatego piszę w Przedszkolu ![]() Pozdrawiam i doceniam to, że mi odpisujesz skowron ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if(1 != 2)
Ty naprawdę teraz tak masz? Przecież 1 zawsze jest różne od 2 więc zawsze ten IF ci się wykona -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
faktycznie...
![]()
ale nadal wywala blad w 1 warunku Albo kod źle odczytuje rozszerzenie danego pliku albo źle podałem dostępne formaty i się gubi... Widzicie błąd?? ![]() Ten post edytował huhuhh 7.12.2012, 12:48:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if($ext != $dostepne)
$ext to tekst $dostepne to tablica .... nie mozesz od tak jednego z drugim porownac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
więc zrobiłem tak, żeby chociaż sprawdzić i nadal błąd:
i czy zmienna $warunek jest potrzebna? do czego ona służy?? wrzucam cały kod, może zobaczycie czy coś źle umieściłem, że ciągle nic nie wychodzi:
|
|
|
![]()
|
|
$ext = pathinfo($file, PATHINFO_EXTENSION);
var_dump($ext); Co ci wyświetla? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
coś takiego:
string(0) "" blad w 1 warunkublad w 2 warunku
|
|
|
![]()
|
|
No to skoro $ext nie zawiera nic, to trudno by było równe "jpg" czy cokolwiek innego.
Musisz szukać błędu czemu $ext nie zawiera nic. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzięki za diagnoze
![]() Myślę, że błąd jest gdzieś w tym:
może funkcja jest w złym miejscu i wysyłany plik jakoś ją omija? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:31 |