Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Synchronizacja/uaktualnianie bazy danych
SaMi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam kilka stron na których ludzie mają możliwość dopisania się do newslettera, oczywiście dane te trzymane są w bazach na poszczególnych serwerach (różne hostingi home, nazwa,itp.). Następnie dane te są gromadzone w jednej bazie na serwerze do którego mam fizyczny dostęp. Dopiero z niego w zależności od serwisu jest wysyłany mailing. I teraz pytanie czy znacie jakieś gotowe rozwiązania które pobiorą dane z wybranych tabel lub tabeli w bazie i dodadzą do mojej lokalnej bazy nowe wpisy.
Wszystkie bazy to pg. rozwiązania typu SLONY odpadają. Dane muszą też być zapisane w jednej tabeli, nie w kilku.
Na dzień dzisiejszy działa to w oparciu o skrypty php i cron-a. Rozwiązanie jest stare, i nie do końca przemyślane,wymaga gruntownej przebudowy. Ale zanim zacznę pracę chciałbym dowiedzieć się czy nie istnieją jakieś gotowe rozwiązania.

--------------------
Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
piotrex41

-----

Poczytaj o cURL.

EDIT:
Przepraszam, mój błąd, chodziło mi właśnie o "cron", tylko nazwy mi się coś pomyliły tongue.gif

Ten post edytował piotrex41 6.12.2012, 13:41:27

--------------------
www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion
+Quote Post
lukaskolista

-----

Cytat(piotrex41 @ 6.12.2012, 11:52:35 ) *
Poczytaj o cURL.

Zastanow sie co piszesz...

Co do tematu:
Niestety nie wiemy jaka dokladnie infrastruktura dysponujesz i czy interesuje Cie rozwiazanie na poziome samej bazy danych, czy tez zewnetrznych mechanizmow (napisanych w php).
Jezeli interesuje Cie rozwiazanie na poziomie bazy, to:
z tego, co mi wiadomo PostgreSQL ma natywne mechanizmy do tego celu.
Strzelam na slepo, ale w przeciwienstwie do poprzednika ze zrozumieniem tematu: http://wiki.postgresql.org/wiki/Replicatio...nection_Pooling
Rozwiazanie na podstawie mechanizmu zewnetrznego
Webservice bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem, niestety bez crona sie nie obejdzie.

Ten post edytował lukaskolista 6.12.2012, 12:23:51
+Quote Post
SaMi

-----

No właśnie w tym cały problem, że praktycznie każde rozwiązanie natywne wiąże się z dodatkową instalcją na serewach na ktrych są bazy. a hostingodawcy nie pomagają w tym temacie. Osobiście jestem za rozwiązaniem typu webservice i może na tym polu znacie jakieś rozwiązania które można zaimplementować?

Do dyspozycji mam standarowe serwery wirtualne jak wczęsniej wspomniałem głównie nazwa i home, na których niestety dostęp do pewnych funkcjonalności jak "powszechnie" wiadomo jest ograniczony. Natomiast ze swojej strony mam własny serwer skonfigurowany na potrzeby firmy (między innymi testowanie wdrażanych projektów) i to właśnie z niego i na nim przeprowadzany jest cały proces aktualizowania danych.

--------------------
+Quote Post
wiiir

-----

jesli oracle to dblinki - piszesz managera i po sprawie, ja tak pracuje miedzy roznymi bazami i synchronizuje dane.
Ale pewnie oracle odpada wiec nie wiem smile.gif
+Quote Post
lukaskolista

-----

Webservice powinno dzialac chyba nawet na komercyjnych serwerach. Nie znam kompletnie nazwy i home, ale jesli dzialaja webservices, to napisz sobie prosty skrypt do tego. Najlepszy klient to chyba SOAP, z serwerem niestety nie wiem jak jest. SOAP server nie generuje automatycznie wsdl-i, ale takich generatorow mozna w sieci znalezc cala mase.
+Quote Post
wNogachSpisz

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

Nie rozumiem po co coś wrzucać do bazy na jednym serwerze a potem kopiować do bazy na innym serwerze. Nie prościej wrzucić do docelowej bazy za pierwszym razem?
+Quote Post
SaMi

-----

Cytat(wNogachSpisz @ 7.12.2012, 02:33:28 ) *
Nie rozumiem po co coś wrzucać do bazy na jednym serwerze a potem kopiować do bazy na innym serwerze. Nie prościej wrzucić do docelowej bazy za pierwszym razem?

Nie mam na to wpływu, wewnętrzna polityka firmy.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:56