![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z moim skrypcikiem.. wypociłem sobie coś takiego:
I mam przycisk który to otwiera, wszystko było ok do momentu w którym nie zrobiłem dynamicznego ładowania treści.. i coś sie stało z zmiennymi ? Tylko nie wiem co, ja chyba nigdy nie dojde z nimi do porozumienia, zawsze mam z tym problem.. I wywala mi błąd: TypeError: o is null if ( o.val().length > max || o.val().length < min ) { (w linii 18) ktoś mi powie dlaczego ? Ten post edytował Mayka 5.12.2012, 14:33:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
bValid = bValid && checkLength( name, "Nazwy użytkownika", 3, 16 );
Nigdzie nie widzę, byś zmienną name gdziekolwiek określał -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No linijka 2 a pozniej przypisuje wartość w 52
Czy to znowu nie tak ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A wybacz, starość nie radość, nie zauważyłem
![]() Z tego wynika, że document.getElementById("name") nie znajduje ci pola o ID="name" Masz takowe? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Spoko
![]()
Wiec na moj gust to jest pole name.. Powiem wiecej.. jak wstawie sobie do linijki 54 alert(name); to mam taki komunikat : [object HTMLInputElement] ale jak zamienie to na name = document.getElementsByName("name")[0].value; to pobiera to co jest w polu name... Nic z tego nie rozumiem.. Ten post edytował Mayka 5.12.2012, 15:42:08 |
|
|
![]()
|
|
I tu leży pies pogrzebany.
Ty ten form masz o tu: rejestracja_usera zaś pól szukasz w dokumencie strony. A to dwie różne rzeczy ![]() Czyli nie: name = document.getElementById("name"); a: name = rejestracja_usera.find("#name").get(0); Analogicznie reszta. ps: skoro już używasz jQuery to naprawdę mógłbyś pisać jak należy a nie bawisz się jeszcze w zwykły js DOM ps: mówisz ze alert wyświetla ci obiekt name? Hmm.... a nie powinien ![]() Pewnie na stronie masz gdzieś jeszcze pole o id="name" ![]() W takim razie chodzi o email albo o password ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I tu leży pies pogrzebany. Ty ten form masz o tu: rejestracja_usera zaś pól szukasz w dokumencie strony. A to dwie różne rzeczy ![]() Czyli nie: name = document.getElementById("name"); a: name = rejestracja_usera.find("#name").get(0); Analogicznie reszta. ps: skoro już używasz jQuery to naprawdę mógłbyś pisać jak należy a nie bawisz się jeszcze w zwykły js DOM ps: mówisz ze alert wyświetla ci obiekt name? Hmm.... a nie powinien ![]() Pewnie na stronie masz gdzieś jeszcze pole o id="name" ![]() W takim razie chodzi o email albo o password ![]() Nie wiedziałem że tak można ![]() ale zrobiłem name = rejestracja_usera.find("#name").val(); i alert zwraca wartość pola ale nadal brakuje niby tego o.val |
|
|
![]()
|
|
Ma być tak:
name = rejestracja_usera.find("#name") I to name masz przekazać do checkLength Identycznie masz zrobić z email oraz password -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ma być tak: name = rejestracja_usera.find("#name") I to name masz przekazać do checkLength Identycznie masz zrobić z email oraz password Działa, ![]() No dobra pośpieszyłem sie.. działa w sensie nie wywala błędu ale teraz nie wywala też i komunikatu w "validateTips".. i nie pozwala przejśc dalej, gdzie jeszcze jest jakiś babol ? Ten post edytował Mayka 5.12.2012, 15:56:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj firebug, w kodzie strony console.log(obiekt); i możesz sobie popatrzeć co konkretnie to jest, jakie ma atrybuty itd. Szybciej niż zastanawiać się na czym pracujemy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zainstaluj firebug, w kodzie strony console.log(obiekt); i możesz sobie popatrzeć co konkretnie to jest, jakie ma atrybuty itd. Szybciej niż zastanawiać się na czym pracujemy. No bez firebuga to ja sie nie ruszam już ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale teraz nie wywala też i komunikatu w "validateTips".. No to zobacz czemu. Czy wszystko trzeba palcem pokazywac....Kod function checkLength( o, n, min, max ) { alert(o.val().length); if ( o.val().length > max || o.val().length < min ) { alert('Wszedłem tu?'); o.addClass( "ui-state-error" ); updateTips( "Długość "+n+" musi być pomiędzy" + min + " i " + max + "." ); return false; } else { return true; } } Co wyświetla? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ilość wpisanych znakow i "wszedłem tu" no ale i co w związku z tym ze nie wyswietla sie napis ?
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki temu wiemy, że działa poprawnie walidacja znaków.
Dzięki temu wiemy, że nie działa wyświetlanie tekstów. Teraz tam właśnie masz szukać błędu. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki temu wiemy, że działa poprawnie walidacja znaków. Dzięki temu wiemy, że nie działa wyświetlanie tekstów. Teraz tam właśnie masz szukać błędu. No dobra wiemy.. tylko ty wiesz dlaczego nie działa to wpisywanie a ja nie ![]() edit: Mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym sie dostać do wartości zwracanej przez NicEdit, ładowane jest tak :
i znalazłem takie coś ale to działa mi na stronie lokalnej a jak jest ładowana przez diva to nie bardzo wiem jak sie dostać do tego ?
Ten post edytował Mayka 18.12.2012, 23:16:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:47 |