![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Piszę w tym dziale, bo jestem naprawdę początkujący. Zacznę od ilustracji: ![]() Mam przykładową tabelę. Chciałbym zrobić stronę na której albo z użyciem pola "text" lub "select" (może być coś innego) mógłbym wybrać (na podstawie w/w tabeli) wagę paczki, a w drugim polu czy jest to przedpłata na konto czy opłata za pobraniem, po czym zostanie wyświetlona kwota do zapłaty. Proszę bardzo nie sugerować się przykładem, bo chciałbym w przyszłości dodać dość dużo wierszy np. 300 i tyle samo kolumn. Chciałbym również żeby cała zawartość znajdowała się z bazie danych MySQL. Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego? Bardzo prosiłbym o pomoc, ewentualny przykład. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego? Tak, da sie. Baza SQL to takie wszechstronne narzędzie że umożliwia nawet wyliczanie opłat za przesyłkę ![]() Nie wiem jak bardzo sie znasz na tym wiec powiem ci po prostu jak ja bym to zrobil. Najpierw model tabeli: ID MIN MAX PRE POST 1 0 31 29 36 <- dla pierwszego rekordu z tabeli takie wartosci trzeba by wprowadzic, dla pozostalych analogicznie. Pre to przedpłata, post to opłata za pobraniem Plik html to by było cos takiego: PHP:
To moze zawierac bledy. Od dawna nie korzystam z proceduralnych funkcji do obslugi bazy danych (wole PDO) wiec troche sie pozapominało. Ale to tylko idea wiec nie powinienes miec problemów z przerobieniem tego. Ten post edytował tab 4.12.2012, 22:02:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jeśli kolumn byłoby 200? Musiałbym dodać 200 razy <option>? Czy lepiej wprowadzić coś na styl: podaj wartość wiersza, podaj wartość kolumny -> klik = wynik?
Ten post edytował malzon 4.12.2012, 22:08:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rozwiązanie byłoby niewygodne dla osób, które korzystałyby z twojej aplikacji. Znacznie lepszym wyborem są opcje. Przy 200 polach faktycznie musialbys to wszystko wprowadzic recznie ale w praktyce raczej nie wystepuja tabele majace 200 kolumn. Wtedy juz sie robi kilka tabel i korzysta z róznych relacji miedzy nimi.
EDIT: jednak nie musisz wpisywać recznie. Znalazłem taka opcje: http://php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-field.php, ale nigdy jej nie używałem wiec sam musisz sobie o niej poczytac. Jednak w praktyce mozesz ja wykorzystac tak ze pobierzesz nazwy kolumn do tablicy i potem dla kazdego elementu tej tablicy bedziesz w petli tworzył kolejna opcje. Jednak miej na uwadze ze takie rozwiązanie jest znacznie mniej wydajnie niz parsowanie czystego html'a Ten post edytował tab 4.12.2012, 22:32:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:24 |