Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy user był wczoraj...? problem
szakallt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam tworzę grę przeglądarkową i nie wiem jak sprawdzić czy użytkownik był wczoraj zalogowany i wykonał odpowiednią akcję.
Chodzi mi o to, że robie zdobywanie doswiadczenia poprzez powiedzmy, że kursy, które trwają kilka dni i ich zdanie/ocena końcowa jest uzależniona od frekfencji.
Nie chcę robić tego w cron i wysyłać codziennie sprawdzenie typu " if gracz obecnie robi kurs && byl dzis i kliknął idz na zajęcia (że obecnie jest na zajęciach) " i wtedy by dodawalo mu ze ma dzien zaliczony...
Chcę jakos przechowac datę w bazie tak aby gracz po kliknięciu idz na zajęcia mial sprawdzany odstęp od ostatniego bycia w szkole i jesli rożnica jest większa niz 24h to zeby mu dawalo 1 nieobecność.

Moje pytanie:
Jak w bazie zapisać datę/czas, tak aby moc sprawdzić to czy był ostatnio na zajęciach wtedy co powinien?

Trochę pokręciłem ale mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
b4rt3kk

-----

Jeśli dobrze rozumiem, to najprostszym rozwiązaniem jest trzymanie w bazie daty 'ostatniej obecności na zajęciach'. I dalej przecież nie ma najmniejszego problemu, by porównać datę z bazy z obecną, odjąć jedno od drugiego i sprawdzić czy jest większe od 24h.

Załóżmy, że ktoś klika 'idź na zajęcia'. Więc teraz sprawdzasz kiedy był ostatnio.

1. if ($obecny_czas - $ostatnie_zajecia > 24) {
  2.  
  3. // dodajesz nieobecność
  4.  
  5. }
  6. // zapisujesz obecny czas jako nową wartość kolumny ostatnie_zajecia

Jeśli istnieje konieczność, możesz też dodatkowo sprawdzać ile dni nie był na tych 'zajęciach' dzieląc (z zaokrągleniem floor) różnicę przez 24 i dodać odpowiednią liczbę nieobecności.

Ten post edytował b4rt3kk 2.12.2012, 18:44:40

--------------------
Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
+Quote Post
szakallt

-----

Cytat(b4rt3kk @ 2.12.2012, 18:42:40 ) *
Jeśli dobrze rozumiem, to najprostszym rozwiązaniem jest trzymanie w bazie daty 'ostatniej obecności na zajęciach'. I dalej przecież nie ma najmniejszego problemu, by porównać datę z bazy z obecną, odjąć jedno od drugiego i sprawdzić czy jest większe od 24h.

Załóżmy, że ktoś klika 'idź na zajęcia'. Więc teraz sprawdzasz kiedy był ostatnio.

1. if ($obecny_czas - $ostatnie_zajecia > 24) {
  2.  
  3. // dodajesz nieobecność
  4.  
  5. }
  6. // zapisujesz obecny czas jako nową wartość kolumny ostatnie_zajecia

Jeśli istnieje konieczność, możesz też dodatkowo sprawdzać ile dni nie był na tych 'zajęciach' dzieląc (z zaokrągleniem floor) różnicę przez 24 i dodać odpowiednią liczbę nieobecności.

tak to rozumiem ale w jakiej formie przechowywać ten czas w bazie aby móc tego typu rozwiązanie zastosować?
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Obojętnie jakiej, przecież istnieje funkcja time, date, strtotime, możesz sobie później dowolnie sformatować, tak by dokonać obliczeń.

--------------------
Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
+Quote Post
szakallt

-----

Cytat(b4rt3kk @ 2.12.2012, 18:54:59 ) *
Obojętnie jakiej, przecież istnieje funkcja time, date, strtotime, możesz sobie później dowolnie sformatować, tak by dokonać obliczeń.

ok pokombinuje jak coś wymyślę dam edit
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:59