![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na serwerze włączonone jest php i biblioteka GD 2.0. Wiele funkcji z GD juz przetestowalem i dziala poprawnie. Problem mam z imagettfbbox(). Oto co zwraca :
Serwer chodzi pod linuxem i nie jestem jego adminem. Byc moze problem dotyczy sciezki do fontów TrueType. Nie znam jej. Jaka jest standardowa sciezka dla linuxa ? Oto fragment z phpinfo() :
Prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik czcionki ttf musi sie znajdowac w tym samym katalogu w ktorym uruchamiasz plik, względnie mozesz podac bezwzględną ścieżkę do pliku /home/w/public/var/www/twoje konto/katalog/czcionka.ttf
-------------------- long hard road out of hell
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety dalej mam z tym problem,
i nie moge w sieci znalezc materialow jak go rozwiazac. Plik "arial.ttf" mam w tym samym katalogu co uruchamiany skrypt .php Blad
wystepuje zarowno : - po podaniu sciezki na serwerze do mojego katalogu uzytkownika ze skryptem - po podaniu samego pliku czcionki "arial.ttf" - po podaniu adresu url do pliku czcionki. W dalszym ciągu proszę o pomoc tych którzy korzystali z funkcji imagettfbbox() Bart |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mozesz podac tutaj kod ktory wykonujesz ?
-------------------- long hard road out of hell
|
|
|
![]()
|
|
Kazdy kod który ma funkcje imagettfbbox() u mnie nie działa,
niezależnie jak określe ścieżkę do pliku czcionki. np.
Oto rezultat :
Czy ktoś może mi pomóc. Albo potwierdzi że ten kod u niego na serwerze działa prawidłowo ? Bart |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
php on win32 doesn't understand long paths and it cannot open font.
Find this line in the script: # ---------------------------- configuration starts here --------------------- After this line add: $script_dir = 'c:/progra~1/easyphp1-7/www/arial.ttf'; Ten post edytował polibode 25.08.2005, 12:29:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:31 |