![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
to przedszkole, więc piszę tu. Nie śmiejcie się ze mnie, bo jeszcze wpadnę w depresję i popełnię samobójstwo. ![]() Koniec żartów. Tabela ma taką budowę (nazywa się `promotes`): ID - int INFO - text DAYS - int DATESTART - date Nom. Chodzi mi o utworzenie zapytania jak najbardziej opytmalnego, który usunie dany rekord po upłynięciu liczby dni podanych w DAYS od DATESTART. Nie znam się za bardzo na SQL, ale czytałem, że samym SQL się take coś zrobi, bez udziału PHP. ![]() Ten post edytował Szymad 1.12.2012, 21:23:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiec przykładowo jak chcesz usunac wszystkie posty starsze niz miesiac:
Czyli sprawdzamy czy datestart jest starszy od roznicy sekund do teraz i sekund do chwili ktora byla miesiac temu (czyli po prostu czy wpis jest starszy niz miesiac). Do tego sluzy funkcja mysql DATE_SUB. A co do usuwania to mozesz albo to odpalac przy kazdym odczytywaniu/dodawaniu rekordow do bazy, albo (optymalniej) zlecic to zadanie cron'owi ktory bedzie sie wlaczał co miesiac i usuwał stare rekordy Ten post edytował tab 1.12.2012, 21:35:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Można też skorzystać z eventów, które zadziałają podobnie jak cron. Eventy jednak na wielu hostingach nie są userom dawane "do rąk" i stąd cron jest rozwiązaniem pewniejszym i powszechniejszym w stosowaniu.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:22 |