![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2002 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Mam problem: mam sobie katalog z plikami(których nazwa jest loginem użytkowników), a w każdym z nich jest coś takiego: hasło imię i nazwisko poziom dostępu kraj Teraz pobieram nazwy wszystkich plików do tablicy $blabla[], a każdemu indeksowi tej tablicy przyporządkowuję tablicę: $blabla[][0] = $nazwa; $blabla[][1] = $email; $blabla[][2] = $imie_nazwisko; $blabla[][3] = $kraj; Jak teraz mogę posegregować $blabla[] według na przykład imienia i nazwiska. Za pomoc z góry dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokombinuj z funkcja sort()
Informacje o tej funkcji sa w manualu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pokombinuj z funkcja sort()
Informacje o tej funkcji sa w manualu owszem sa ale polecam ci lekture owego manuala raczej array_multisort() (php 4 >= 4.0.0) array_multisort -- Sortuje wiele tablic lub wielowymiarowe tablice |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2002 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy mógłbym Was prosić o przytoczenie kawałka kodu - dopiero zaczynam się bawić tym językiem.[/quote]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Steru to co pomozemy koledze nie :wink:
Ty mi tez pomagales ![]() Kod <?php
$tmp=array(); for($i=0;$i<count($blabla);$i++){ $tmp[]=$blabla[$i][2]; } array_multisort($tmp,$blabla); unset($tmp); ?> O i juz ![]() A tak na boku to dlaczego nie stworzysz jednego pliku a w nim ukladu w kazdej lini: Kod hasło|email|imię i nazwisko|poziom dostępu|kraj
oczywiscie separator juz se sam dobierz bo moim zdaniem to dla kazdego usera osobny plik to troche zasmiecanie serwera:) -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.08.2025 - 20:39 |