![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuje zrobic myk z warynkowym sumowaniem w mysql.
muszę dostać zsumowane pola 'ilosc' wszystkich rekordow w ktorych powtarza sie pole 'nazwa_id' żeby nie było tak łatwo, wartosci mają sie sumować zaleznie od tego czy kolumna 'typ' sie powtarza czy nie... zasadniczo w phpie jestem w stanie to obrobić ale serwer sie przewraca. mam prawie milion rekordow, oczywiscie ponizsze to tylko przykład dla szybkiego zobrazowania. sądzę, że sama baza przy poprawnie zrobionym zapytaniu sobie z tym poradzi. czyli mamy id | nazwa_id | typ | ilosc --------------------------- 1 | samochod | dżip | 20 2 | samochod | dzip | 32 3 | łódka | | 1 4 | łódka | | 4 5 | łódka | | 1 6 | łódka | | 2 7 | łódka | | 5 8 | drezyna | | 3 9 | samochod | kombi | 1 10 | łódka | mała | 32 11 | łódka | | 2 efekt jaki bym chciał dostać wykonując jedno zapytanie: 1 | samochod | dżip | 52 2 | łódka | | 15 3 | drezyna | | 3 4 | samochod | kombi | 1 5 | łódka | mała | 32 jest ktos w stanie pomoc mi to załatwić jednym zapytaniem? dzieki i pozdrawiam dev |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 16:54 |