![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wersji PHP 5.4 wyleciała m.in. funkcja o nazwie session_unregister().
Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego i jak temu zaradzić? W jaki sposób można teraz wykonać usunięcie sesji? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
unset ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli mam użyć takiego kodu:
unset($_SESSION['sesja']) ![]() czy wszyscy tak piszą swoje aplikacje? bo przyznam szczerze, pierwszy raz spotykam się z czymś takim... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, albo unset($_SESSION);
|
|
|
![]()
|
|
druga wersja mi nie odpowiada, bo czasem w sesji jest kilka wartości, a ja chcę skasować tylko jedną
to dziwne, że piszecie o tym tak oczywiście, a nawet na tym forum w miarę nowych wpisach można znaleźć starą funkcję wie ktoś może, dlaczego doszło do takich zmian? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie widzę tutaj konieczności utrzymywania odrębnych funkcji do inicjowania i kasowania zmiennych sesji gdy można je traktować jak każdą inną zmienną (tablicową).
To tak jakbyś robił funkcje unset_post, unset_get dla tablicy $_POST i $_GET... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogę się mylić ale chodziło chyba o zmienne globalne i ich wpływ na sesje?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, albo unset($_SESSION); Jeśli masz tablice wielowymiarowe w sesji to możesz się zdziwić -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
w sumie to macie rację, trzeba ją traktować jak każdą inną zmienną, a zatem od teraz będę używać wyłącznie funkcji unset
Ci, którzy będą mieli z tym problem w wielkich aplikach, niech skorzystają z tego kodziku, który naprędce musiałem napisać:
Ten post edytował marcinek37 28.11.2012, 00:14:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiń myśl. Wtakim wypadku wykonaj prosty test: Odpal najpierw to:
potem to:
A teraz to:
Jaki wynik ? Czy unset($_SESSION); zadziałało ? -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:29 |