![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2011 Skąd: R do M / Sanniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Borykam się z z przekazaniem zmieniej z fukcji do fukcji, szczerze kiedyś to pisałem ale nie wiem jak to ogarnełem teraz potrzebuje dodać zmieną chciałem łopatologicznie deklaruje w fukcji przy wprowadzaniu $nr_rej = $_POST["nr_rejs"]; i tu trzyma dane ale przechodząć dalej do funcji powrót nie trzyma tych danych, pytanie się nasówa czy przy każdej fukcji musze dodawać zmieną $nr_rejs
Pozdrawiam Łukasz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php nie ma i nie było funkcji alert, pewnie chodziło Ci o alert w javascript, więc:
<script type="text/javascript>alert('<?php echo $nr_rej;?>');</script> nie podoba mi się tylko umieszczenie tego w Twoim kodzie. Staraj się nie używać globali. Najlepiej przekazać zmienną $nr_rej funkcji powrot(). -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
alert($nr_rej);
alert to funkcja js. $nr_rej to zmienna php. Jedno z drugim nie ma żadnego związku. Pokaz lepiej cały kod a nie jakiś wyrwany z kontekstu kawałek, z którego wychodzą same bzdury. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2011 Skąd: R do M / Sanniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
alert($nr_rej); alert to funkcja js. $nr_rej to zmienna php. Jedno z drugim nie ma żadnego związku. Pokaz lepiej cały kod a nie jakiś wyrwany z kontekstu kawałek, z którego wychodzą same bzdury.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
alert($nr_rej);
Czyli jednak dałeś to w php.... nie wywala ci to żadnego błędu? Przeciez php nie ma funkcji ALERT. No chyba, że takową napisałeś. Napisałeś? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
alert($nr_rej); Czyli jednak dałeś to w php.... nie wywala ci to żadnego błędu? Przeciez php nie ma funkcji ALERT. No chyba, że takową napisałeś. Napisałeś? niestety odziedziczylem spadek serwera z własnie takimi klockami fukcja jest napisana w javie a można ją wywołać w php dziwne ale czasami skuteczne Ten post edytował eviance 27.11.2012, 11:12:34 |
|
|
![]()
|
|
Cytat z własnie takimi klockami fukcja jest napisana w javie a można ją wywołać w php dziwne ale czasami skuteczne Nie, to nie jest możliwe. Jedyne wytłumaczenie tego jest takie, że gdzieś tam w kodzie jest jeszcze napisana w php funkcja alert, a ty poprostu tego nie zauważyłeś.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a no tak to jest
deklaracja strony core.php---> tam odnosnik do kilku stron i tam takie coś funkcje.php ----> a tam znowu takie klocki ![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie ma prawa zadziałać:
Zmienne wewnątrz funkcji są zmiennymi lokalnymi, tak więc zadeklarowanie czegoś przed funkcją, a później użycie tej samej zmiennej wewnątrz funkcji, to dwie różne sprawy. Ale za to $_POST to już tablica globalna, tak więc dopuszczalne jest rozwiązanie:
EDIT: literówka Ten post edytował b4rt3kk 27.11.2012, 11:45:31 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A przesłałeś dane formularzem? Bez tego przecież tablica $_POST jest pusta. Takie przypisanie wewnątrz funkcji też będzie działać:
A najlepiej dodaj jeszcze jeden argument funkcji:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiś koszmar, ale zadam takie pytanie. Który submit zatwierdza przesłanie nr_rejs? W kodzie jest mnóstwo formularzy (z polami tekstowymi), które nie są opatrzone żadnym przyciskiem, czy są zatem przesyłane przez wywołanie funkcji submit lub innego eventu w JavaScript (tutaj musiałby być użyty AJAX)?
Dane pochodzące z tablicy superglobalnej dobrze jest przekazać funkcji jako jej argument ze względu na to, że takie dane nie są dostępnę w każdej chwili, a jedynie w momencie ich przesłania po zatwierdzeniu formularza. Nie chodzi o moment w którym taką funkcję deklarujemy, ale o moment w którym ją wywołujemy:
Niemniej kod pełen bałaganu i proponuję, abyś sprawdzał sobie (przynajmniej na etapie programowania) zawartość tablicy $_POST na samym początku skryptu:
|
|
|
![]()
|
|
Niemniej kod pełen bałaganu i proponuję, abyś sprawdzał sobie (przynajmniej na etapie programowania) zawartość tablicy $_POST na samym początku skryptu:
a no dziękuje to akurat zaczeł robić wszstko to co napisałeś posprawdzałem i na co wychodzi że, "case" nie trzyma nie posta do zmienej - danych do zatwierdzenia, wyżej w kodzie w przyciskach dorobiłem
i tu ładnie pokazuje pod każdym guziczkiem zmieną --- po kliknieciu jesli potwierdze a wypluwa nie zapamientaną zmiena $nr_rej nie jest zapamietana
no już brak mi pomysłów poniższe zrobiłem już w każdym miejscu i utknełem dlaczego pod guzikami przekazuje zmieną i nie jest zapamietana pierwszy raz się spotkałem z takim przypadkiem, a pozatym nie wiem jak to możliwe wczoraj wujek google nie chciał poradzić, manualem też się nie doczytałem. a dokładnie utknełem tu bo tu nie zapamietuje
siema all no to tak udało się dziękuje wszystkim za wsparcie i podsuniecie rozwiązania, sprawa okazała się bardzo banalna chodz wiem ze istny bur.... w kodzie no to tak $_post co kazdego casa nie mógł deklarowac tej samej zmienej wiec krok po kroczku z kazdego cese wychodziłem z nową zmieną aż do końca ![]() wiec isercik się wykonał wiec dalej walka temacik do zamkniecia Ten post edytował eviance 27.11.2012, 13:41:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:00 |