![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam stronę w stylu archaizującym, i chciałem zrobić tam ładną czcionkę "Apolonia". Ale tej czcionki nie mają wszyscy. Dałem więc kilka opcji do wyboru, aby w razie czego wyświetlać co innego.
Ale jest problem, bo czcionka Apolonia różni się od pozostałych wielkością. Dla Ariala - dobrze jest 11px - dla Apolonii musi być 14px Dodałem więc preloader do stylu. Aby się czcionka każdemu ładowała i ustawiłem wielkość na 14px.
Jednak obawiam się, że to nie jest dobre rozwiązanie. Nie mam pewności czy czcionka się ładuje każdemu, a jeśli nie to wybierana jest następna z kolei i litery są zapewne gigantyczne. Czy jest metoda - aby ustawić w stylu wielkość różną dla każdej czcionki w zależności od tego którą ma użytkownik? Próbowałem stosować jakieś parametry "+3" - ale to nie działa. Nigdzie nie mogę znaleźć żadnej podpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo już nie pamiętam, ale czy przypadkiem definiując font-face nie możesz sobie wprowadzić font-size? I później odwoływać się tylko do nazwy zdefiniowanej w font-face.
Ale jeśli zastosowałeś poprawnie font-face, to czcionka ładuje się taka jak chcesz, każdemu, no może po za jakimiś dziwnymi urządzeniami mobilnymi. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CSS:
Narzuć tą czcionkę. Ja u siebie zrobiłem tak. Jak ktoś nie ma czcionki to mu ją ściąga ~70kb co prawda ale tylko przy 1 wizycie. Aha i tu jeszcze było parę linijek fixów do roznych browserów starych IE itd. ale ja zastosowałem prosta krotka forme i nie mam linkow zeby ci podeslac bo z tego co pokazalem wypracowanie mozna dlugie zrobic Ten post edytował fate 27.11.2012, 10:51:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:08 |