![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zastanawiałem się ostatnio nad pewnym problemem, a mianowicie jak zapisywać dane w tabeli z zapamiętywaniem stanów poprzednich. Prosty przykład mam tabelę kontrahenci z kolumnami idKontrahenta, nazwa, adres oraz drugą tabelę faktury z kolumnami idFaktury, idKontrahenta, data, .... i teraz dodaję kontrahenta i wystawiam mu faktury. Po jakimś czasie kontrahent zmienił adres, czyli robię update na tabelę kontrahenci. Ale niestety powstaje problem, zostaną zmienione dane w już wystawionych fakturach co jest niewłaściwe. Rozwiązanie jakie wymyśliłem: do tabeli z kontrahentami dodaje dwie dodatkowe kolumny: dataOd oraz dataDo które zrazem z idKontrahenta są kluczem głównym. Robiąc UPDATE de facto tworzę kolejny rekord zmieniając odpowiednio daty Czyli np. po dodaniu kontrahenta mam jeden rekord: idKontrahenta,dataOd,dataDo, nazwa, adres 1 , 01.01.2012, 00.00.0000, 'nazwa 1', 'adres 1' natomiast po UPDATE mam dwa rekordy 1 , 01.01.2012, 02.02.2012, 'nazwa 1', 'adres 1' <-- rekord historyczny 1 , 02.02.2012, 00.00.0000, 'nazwa 1', 'adres 2' <-- aktualny rekord Robiąc SELECT z tabeli faktury(złączenie z kontrahentami) muszę dodatkowo uwzględnić przedział czasowy. Do robienia INSERT'a i UPDATE oczywiście muszę napisać odpowiednie procedury. takie rozwiązanie ma pewną poważna wadę,a mianowicie nie mogę użyć auto inkrementacji :/ Czy takie rozwiązanie jest dobre/sensowne ? są jakieś lepsze ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystawiona faktura jest "święta" - nie można nic w niej zmieniać. Zazwyczaj robi się to w ten sposób, że kopiuje się odpowiednie pola z tabeli kontrahenci do tabeli nagłówka faktury. I to dobry zwyczaj.
Sposób, który pokazałeś to może być dobry, ale do historii zmian danych. (Sam też taki używam). Niestety może być niewydajny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdubluj przy każdej fakturze wszystkie dane kontrahenta jak i sprzedawcy - każde pole.
Wszystko na fakturze można zmieniać (zwłaszcza przed wysłaniem do klienta) i musisz taką możliwość dać. Oprócz tego chcesz jeszcze przetrzymywać stany poprzednie faktury (wszelkie edycje)? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, małe wyjaśnienie.
Przykład z kontrahentami i fakturami był dosłownie przykładem mającym na celu zobrazowanie tego typu problemu. Innym przykładem mogą być zamówienia w sklepie. Ktoś kupuje produkt, a po jakimś czasie zmieniamy jego cenę ale w zamówieniu musi być cena historyczna. W tym przykładzie powstaje jeszcze jeden problem wszak oprócz historycznej ceny mogą być przydatne takie informację jak stawka vat, czy towar był w promocji, jak była nazwa .... I co takiej sytuacji ![]() Z jednej strony mogę zrobić tak jak napisaliście, czyli zapisać te dane w tabeli z zamówionymi towarami ale w taki sposób powstają dane nadmiarowe przy każdym zamówieniu. Drugie rozwiązanie to to o którym pisałem, czyli zapisanie przedziałów czasowych przy edycji ale tutaj również mogą powstawać dane nadmiarowe jeśli np. nie potrzebujemy historycznych opisów które mogą być bardzo długie i zajmować sporo miejsca. Więc może jakieś inne rozwiązanie?? np osobna tabela na dane historyczne ![]() Co o tym myślicie ? Wystawiona faktura jest "święta" - nie można nic w niej zmieniać. Z tego co wiadomo to może być dowolnie modyfikowana(w przeciwieństwie do paragonu fiskalnego) do czasu zaksięgowania w tych różnych dziwnych księgach przychodu i rozchodu - czy coś takiego ![]() Oprócz tego chcesz jeszcze przetrzymywać stany poprzednie faktury (wszelkie edycje)? no właśnie nie wiem ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2012 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Innym przykładem mogą być zamówienia w sklepie. Ktoś kupuje produkt, a po jakimś czasie zmieniamy jego cenę ale w zamówieniu musi być cena historyczna. W tym przykładzie powstaje jeszcze jeden problem wszak oprócz historycznej ceny mogą być przydatne takie informację jak stawka vat, czy towar był w promocji, jak była nazwa .... I co takiej sytuacji ![]() Miałam do czynienia z kilkoma tego typu systemami i w każdym rozwiązane było to dokładnie w ten sposób: Z jednej strony mogę zrobić tak jak napisaliście, czyli zapisać te dane w tabeli z zamówionymi towarami ale w taki sposób powstają dane nadmiarowe przy każdym zamówieniu. Danych nadmiarowych nie unikniesz w tej sytuacji. Poza tym, po jakiejkolwiek zmianie nie są już one nadmiarowe. Jeżeli nie wykorzystujesz w żaden inny sposób tej historii zmian, nie ma sie co w to bawic. To samo tyczy sie np. zmian adresow klienta - w tabeli z zamowieniami/fakturami zapisujesz po prostu kopie adresu, aktualnej ceny itp. Prawdopodobnie nie uciekniesz od takiego rozwiazania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 17:12 |