|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%)
|
Witam, mój problem polega na tym, że robię taki mały edytor css i po lewej stronie mam taki podgląd online i jak coś zmienię w pliku css to ta strona, które jest w iframe w podglądzie online powinna się zauktualizować od razu, teraz pokażę mniej więcej jak mam zbudowaną edycję pliku css
{sprawdzenie czy formularz został wysłany, jeżeli tak to nadpisanie pliku css} {pobranie pliku css} {Formularz, iframe, w którym jest pobrany wyżej plik css, submit} jak proponujecie rozwiązać mój problem ? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Zamiast iframe zastosuj jakieś bardziej przyjazne rozwiązanie, np. pobieraj dane ajaxem do zwyczajnego diva. Jak już się uprzesz przy tych ramkach to przy kliknięciu submita dodaj również odświeżanie ramki.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%)
|
Muszę zostać przy iframe...
zrobiłem tak:
i nie działa..
coś takiego niby odświeża ramkę, ale jak zmienię w css np. tło to po odświeżeniu nadal jest to samo, dopiero jak odświeżę całą stronę (f5) to pojawia się nowy kolor... jakby było jakieś fajne rozwiązanie w jquery działające podobnie jak iframe to mogłoby już być.. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
To formularz ma akcję submit, nie input. Dopisz sobie funkcję, która przechwyci domyślną akcję submit, ewentualnie wychwyci przeładowanie strony z formularzem.
Jak wiesz, css jest cache-owany przez przeglądarkę, by tego uniknąć wygeneruj losowy ciąg znaków przy pliku css.
Coś w tym stylu. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oczywiście plik w ramce ma rozszerzenie PHP? Jeśli tak to rzuć okiem na źródło, czy generuje datę i czas, jeśli nie to wymyśl sobie jakiś inny losowy ciąg znaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
tak, to plik php i generuje czas i date ( sprawdziłem )...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%)
|
timestap dodatkowo nie zawsze działa by wyłączyć cache plików js i css (niektóre przeglądarki to pomijały - chyba zwłaszcza starszy IE), lepiej go dać w adresie i przekierowanie na plik php np. w htaccess...
po za tym nie musisz korzystać z iframe - podejrzewam, iż napisałeś tak, by nie nadpisywać styli na stronie, ale podgląd możesz zrobić całkiem inaczej... dajesz treść do jakiegoś div'a z unikalnym id i przy każdym selektorze możesz dodać przedrostek tego id... a jeśli chcesz to w iframe to przecież też nie musisz dodawać tam zewnętrznych styli i odświerzać iframe, wystarczy dodać/zaktualizować tam odpowiednie pode "style"... do .document w iframe możesz się dostać np. w ten sposób (oczywiście w tej samej domenie ;]): http://www.w3schools.com/jsref/prop_frame_...entdocument.asp dawno w to się nie bawiłem gdyż nie jestem programistą z zawodu... firebug i inne narzędzia konsolowe dostępne w innych przeglądarkach Twoim przyjacielem + trochę dokumentacji i pomyślunku ;] tak, to plik php i generuje czas i date ( sprawdziłem )... to zależy jak to sprawdziłeś - pamiętam swoje początki... to że sam plik generuje nic nie znaczy - sprawdziłeś, czy przeglądarka i strony nie zbuforowała?? może samo odświeżenie nie pomaga?? jak już wspominałem narzędzia konsolowe, mozilla to firebug + ewentualnie live http headers ale w sumie przy firebug'u nie potrzebne... Ten post edytował zegarek84 21.11.2012, 22:16:24 |
|
|
|
|
|
|
|
Tak, ale twoja rada z tą zmianą tła to mi nie o to chodzi, bo opcję zmiany tła podałem tylko przykładowo, mam w <textarea> cały plik style.css i wlasnie w tym textarea go edytuję i nadpisuję i właśnie dlatego chcę ten podgląd online, a co do zrobienia tego w divie - możesz trochę bardziej to wytłumaczyć ? z js/jquery jestem kompletnie początkujący..
@@@ dodam jeszcze, że na tej stronie, którą mam w tej ramce musi być dostęp do przechodzenia do innych podstron w tej ramce wiec nie wiem czy da się w divie to zrobić.. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 18:09 |