![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
chcę wykonać takie zapytanie SQL:
zapytanie działa i mam podane user_id pytanie jak mam wykonać zapytanie sql aby byly te user_id połączone z username z tabeli phpbb_users (abym wiedział jaki numer id łączy się z jakim użytkownikiem), jak wykonac takie zapytanie sql? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Musisz dodać LEFT JOIN by dołaczyć do swojego zapytania jeszcze tabelę z użytkownikami
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie. WHERE jest po LEFT JOIN a nie przed. Masz to dokładnie opisane w dokumentacji.
Poza tym skoro chcesz pobrać username to musisz je też napisać zaraz po SELECT tak jak to zrobiłeś z user_id -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor ale przecież username jest w tabelii phpbb_users nie w phpbb_user_group.
Nic nie działa, czytam o tym LEFT JOIN i nie dam rady takiego zapytania utworzyć. Ten post edytował lkj 21.11.2012, 14:20:00 |
|
|
![]()
|
|
Cytat nospor ale przecież username jest w tabelii phpbb_users nie w phpbb_user_group. No i co? Po SELECT mówi się jakie chcemy pobrać kolumny, niezależnie w jakiej są tabeli"PO LEFT JOIN" znaczy ze ma byc PO a nie W..... Mówiłem byś zajrzał do dokumentacji... tam masz wszystko opisane....
Już widzisz co znaczy PO a co W? phpbb_user_group.user_id = phpbb_users.username i czemu łączysz ID z name? Przecież jedno to ID a drugie to NAME. To są dwie różne rzeczy. ID masz łaczyć z właśicwym ID a nie nazwą. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I mam taki błąd:
Kod #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'ON phpbb_user_group.user_id = phpbb_users.username WHERE group_id='5' LIMIT' at line 1
Ten post edytował lkj 21.11.2012, 14:32:37 |
|
|
![]()
|
|
Bo po left join ma być nazwa tabeli
tylko pamietaj by poprawic o to: phpbb_user_group.user_id = phpbb_users.username -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I mam teraz taki błąd:
Kod #1052 - Column 'user_id' in field list is ambiguous Chyba nie uda mi się zrobić tego co chcę ![]() Podsumowując: Mam dwie tabele: Pierwsza tabela: phpbb_user_group i w niej mam: group_id, user_id. Gdy wykonuję zapytanie SQL:
To wyświetlają mi się tylko numery ID, super ![]() Mam też drugą tabelę: phpbb_users a w niej: user_id, username. Chodzi o to, że chcę wyświetlić numery ID i nazwy użytkowników, którzy należą do group_id=5 i nie wiem jak to zrobić, a nazwy użytkowników mam w tabeli phpbb_users pod username. |
|
|
![]()
|
|
Przecież problem jest znany. Po co go poraz kolejny wyjaśniasz...
Błąd co ci wyskoczył informuje, że user_id istnieje w obu tabelach. zamiast wiec: user_id masz dać: phpbb_user_group.user_id -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, utworzyłem więc zapytanie SQL:
Zapytanie pokzuje numery ID i username, ale tam jest jest username jest w każdym polu wpisane NULL (nie widać nazw użytkowników)? Ten post edytował lkj 21.11.2012, 14:57:40 |
|
|
![]()
|
|
A to dlatego że wszystko chcesz by zrobiono za Ciebie.... Ile razy mogę prosić byś poprawił o to:
ON phpbb_user_group.user_id = phpbb_users.username ? Wyjaśniałem ci już ze nie możesz łączyc id z name. Masz łączyc id z właściwym id z drugiej tabeli. Rusz w końcu głową... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:48 |