![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Stworzyłem więc sobie klasę łączącą się z bazy danych. Jak z niej korzystać w innej klasie? Dopowiem że nie chcę tworzyć nowego połączenia tylko korzystać ze zmiennej utworzonej w nie klasie ale w statycznym pliku php. Zmienna np. $db Mianowicie mam $db->select(); Próbowałem za pomocą Extends oraz self::select(); ale jak mówiłem, nie chcę się kolejny raz łączyć z bazą. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najzwyczajniej w świecie przekaż tą zmienną jako argument konstruktora, a w nim przypisz ją jako właściwość obiektu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A można trochę jaśniej?
![]() Za bardzo w OOP nie jestem obeznany :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym utworzył klasę np. class Db extends PDO, gdzie w konstruktorze byłoby połączenie z bazą danych między innymi, a w modelu(statycznym pliku php) po prostu tworzył sobie nowy obiekt klasy Db ($db = new Db()).
I odwoływał się w modelu(statycznym pliku php) normalnie tak jak chcesz $db->select() Jak chcesz wykonać jakieś zapytanie to przecież musisz się połączyć z bazą danych, więc jak nie chcesz się łączyć? Nie rozumiem tego. Ten post edytował Damonsson 19.11.2012, 20:50:13 |
|
|
![]()
|
|
Tak więc:
1. Wykonałem sobię klasę łączącą z bazą dancyh poprzez PDO, jest includowana jako pierwsza w pliku. 2. Zmienną połączyłem się w pliku statycznym "poprzez" tą klasę. 3. Chciałbym teraz zrobić klasę Wykorzystującą tą zmienną tylko że jak próbuję odnieść się do niej to wywala mi błąd że taka zmienna nie istnieje. Może ja pokażę plik statyczny (index.php):
I chciałbym zmienną db wykorzystać w tej klasie, jednak jest błąd :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, właśnie o to chodziło
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:31 |