![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam to mój pierwszy post, przyznam ze staralem sie tego uniknac ale no nie jestem w stanie tego ogarnac sam.
Zaczne od tego ze jest dosyc lewawy z angielskiego (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) w kazdym badz razie, potrzebuje pobrac pewne dane z innej strony i wyswietlic je u siebie na stronie z tym nie ma wiekszego problemu, jednakze na stronie z ktorej probuje je pobrac div ma taka sama klase dla kilku roznych informacji rozumiem ze musze zdefiniowac je wszystkie i z echa odwolac sie do tej ktorej potrzebuje jak to zrobic? ________________ jestem idiota dobra rozwiazalem problem, dla przyszlych osob z tym problemem. nalezy w takiej sytuacji zamiast preg_match uzyc preg_match_all :DDDD pomyslec ze otwierajac drzwi zeby wyjsc do pracy mi to przyszlo do glowy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) _________________ no i jednak nie do konca , wyswietlenie wyników z pregmatch pokazuje mi diva ktorego powininem uzyc ale jak sie do niego odwoluje [1] dostaje zamiast informacji array (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Array ( [0] => Array ( [0] => cos [1] => dis [2] => cos ) [1] => Array ( [0] => cos [1] => dis [2] => cos ) ) Ten post edytował fnt 19.11.2012, 08:05:01 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam jeszcze pytanie preg_match pobiera informacje stale za kazdym razem ? czy tylko jak jest wyswietla strona na ktorej aktualnie sie znajduje?
Zeby dokladniej sie wyrazic chcialbym schowac go w rozwijanym menu tak zeby informacje ktore pobieram, pobieraly sie dopiero po rozwiniecu tego menu Ten post edytował fnt 20.11.2012, 05:53:06 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
PHP działa po stronie serwera, nie ma opcji rozwijania czegokolwiek. Rozwijane menu robisz po stronie użytkownika w JS/AJAX.
Ten post edytował !*! 20.11.2012, 11:17:45 |
|
|
|
|
|
|
|
Hm, a czemu nie mozna odwołać sie do niektorych divów czemu jak probuje wyswietla mi jako puste tablice skoro ja wiem ze jest tam jakas dana?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Sprawdź funkcją:
"print_r($zmienna_tablicy);" badź "var_dump($zmienna_tablicy)" Wtedy się okażę czy jest tam jakaś "dana" bo jesteżeli tam nic nie będzie, to tej "danej" nie ma tam .. |
|
|
|
|
|
|
|
nie rozumiesz, mam tam jakiegos diva ktory ma przypisana klase np. klasa no wiec z pomoca
CODE preg_match_all('[<div class="klasa">(.*)<\/div>]', $mojadrugastrona, $wyswietl); print_r($wyswietl); daje mi w tablicach arraye zamiast rzeczy ktora mam w danym divie dlaczego? dodam ze dodanie patternow nic nie wnosi caly czas jest tak samo (.*) ---> zreszta chyba odpowiada za wszelkie znaki no bo * to od 0 w gore i . wszystkie znaki nie rozumiesz, mam tam jakiegos diva ktory ma przypisana klase np. klasa no wiec z pomoca CODE preg_match_all('[<div class="klasa">(.*)<\/div>]', $mojadrugastrona, $wyswietl); print_r($wyswietl); daje mi w tablicach arraye zamiast rzeczy ktora mam w danym divie dlaczego? dodam ze dodanie patternow nic nie wnosi caly czas jest tak samo (.*) ---> zreszta chyba odpowiada za wszelkie znaki no bo * to od 0 w gore i . wszystkie znaki jesli gdzies w kodzie jest literowka u mnie napewno jej nie ma przeanalizowalem wszystko wielokrotnie wiec jesli tutaj jest to przepraszam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak jak mówisz, pattern (.*) to owszem wszystkie znaki, ale do tego nie wliczają się chociażby spacje, tabulatory, znaki nowej linii. A zgodnie z definicją funkcji preg_match_all, w argumencie trzecim, czyli $matches jako wynik otrzymujesz tablicę. I nie przeskoczysz tego w żaden sposób.
|
|
|
|
|
|
|
|
aha , w takim razie jezeli w danym divie jest obrazek, to automatycznie ten obrazek nie zostanie pobrany bo moge odniesc sie tylko do liczb cyfr i znaków ?
jak w takim razie moglbym pobierac obrazek z $mojadrugastrona jezeli jest on aktualizowany i zmieniany musialbym caly czas sledzic czy sie nie zmienil i wpisywac jego nowy adres ? całość wtedy traci zupelnie sens (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Zastosuj odpowiednie wyrażenie regularne, wtedy nie będzie problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzieki wielkie b4rt3kk, skloniłes mnie do do lekturki o wyrażeniach temat do zamkniecia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 23:15 |