![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy znacie / istnieje jakiś sensowny ranking frameworków? I nie chodzi mi tutaj o strony, gdzie decydują o ich popularności głosy użytkowników, bo zazwyczaj tych głosów jest tak mało, że niczego to nie rozstrzyga. Zresztą mogłoby się wydawać, że jednym z najpopularniejszych jest Yii (prawie wszędzie jest na wysokiej pozycji), ale Google Trends mówi już coś innego: http://www.google.com/trends/explore#q=yii...,%20codeigniter . Kiedyś widziałem jakąś stronę, gdzie frameworki były oceniane na podstawie wielu czynników (community, usability, extension possibilities, etc), ale nie mogę jej znaleźć. Może już nie istnieje?
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej niczego "lepszego" od Google Trends nie znajdziesz, ponieważ trudno o większą bazę danych. Pamiętam że w dziale Oceny, była strona która robiła zestawienia na podstawie ofert pracy.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Mnie w tym trendzie dziwi popularność cakePHP oraz niska pozycja symfony o.O
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest porównanie, a nie ranking. A ilość głosów w TOP10 nie rozstrzyga zupełnie niczego. Mnie w tym trendzie dziwi popularność cakePHP oraz niska pozycja symfony o.O No właśnie mi też. Generalnie przy różnych rzeczach te wyniki Google Trends wydają mi się dziwne. Nie wiem czy mam dalej do niego zaufanie ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Kwestia doboru słów w trends
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Tyle, że np. do "Zend" pasuje mnóstwo innych rzeczy, bo jest to cała organizacja, więc tych szukań propo frameworka to tylko odsetek tego, co jest pokazane. W pozostałych przypadkach podobnie.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@pyro: problem w tym, że trends pokazuje jedynie popularność słowa kluczowego. Ja nigdy jeszcze nie napisałem frazy: nazwa_frameworka framework
![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Tak wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Zresztą jak już wspomniałem takie wyniki są na tyle dziwne (tzn. może nie dziwne, ale tyle nam mówią), że nie da się określić rozwiązania problemu. Wygląda na to, że warto patrzeć tylko na community frameworków, ale też nie jest to idealne rozwiązanie. Ktoś chyba musiałby naprawdę nieźle się napracować, żeby określić taki ranking
![]() Raczej niczego "lepszego" od Google Trends nie znajdziesz, ponieważ trudno o większą bazę danych. Pamiętam że w dziale Oceny, była strona która robiła zestawienia na podstawie ofert pracy. Pamiętasz może jaki tytuł bądź słowa kluczowe miał ten temat? Nie mogę go znaleźć. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat: www trendy rynku pracy it (http://jobtrends.pl) pomyliłem się, byłem przekonany że zestawienie na tej stronie miało szerszy zasięg.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Objc dwa oczka wyżej niż COBOL. Od razu idę zaktualizować cennik
![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Objc dwa oczka wyżej niż COBOL. Od razu idę zaktualizować cennik ![]() http://matipl.pl/2012/07/11/objective-c-zdobylo-rynek/ -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Zabawne, że ktoś wkomponował transact sql jak i PL/SQL do grupy języków programowania |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie zabawniejsza jest tendencja zniżkowa dla JS.
Chyba bardzo sobie wzięli do serca wypowiedź Zuckerberga odnośnie mobilnych aplikacji javascriptowych ![]() Ten post edytował cudny 19.11.2012, 15:41:19 -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@cudny: mam wątpliwości. Z ciekawości obejrzałem google trends dla kilku języków programowania, czyli: C, Java, JS, PHP, Python. I jak tak patrzę sobie na ~3letnie wykresy google trends dla w/w języków programowania, to mogę skonstatować że:
- C mimo niewątpliwie silnej pozycji na rynku ma silnie zafałszowane w górę wyniki w GT (frazy "vectra C" czy "nokia C" dają do myślenia) - Java jawi się głównie jako rynek aplikacji mobilnych, głównie gier - PHP wcale tak źle się nie ma, choć widać spadek w 3letnim okresie - Javascript ma marginalne "powodzenie" (ze spadkiem z 12% do 9%), imo jest bardziej popularna, a sam spadek można próbować tłumaczyć metodologią pomiaru... - Python też balansuje na marginesie poparcia, choć, co ciekawe, popularność w 3 latach się nie zmienia (+/- 1% to błąd pomiaru). I tu zabawność: najczęściej wyszukiwaną frazą dotyczącą pythona jest... "Monty Python" ![]() Oczywiście nie wiem, czy kolumna "Podobne hasła" ma wpływ na wyniki, czy niekoniecznie, wszak w temacie samego pythona szukanie "python download" a "monty python" jest (na logikę biorąc) przeciwstawne... Ogólnie mówiąc, jeśli wziąć pod uwagę wyniki kolumny "podobne hasła" i wyniki na wykresie, to merytorycznie rzecz biorąc, PHP wcale tak źle nie stoi... P.S. Wyszło na to, że napisałem swoje zdanie n/ google trends i pokrywa się ono z tym, co napisali thek i pyro... Co w sumie jakoś mnie nie dziwi ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 06:53 |