![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy metodę, która wyświetla np. listę znajomych dla usera.
Metoda user/friends. Jeżeli brak argumentu to zalogowanego, można też na końcu dodać id: user/friends/123. Chciałbym tę listę wywołać z zupełnie innego kontrolera czyli wywołać metodę innego kontrolera. Ogólnie dużo ludzi grzmi że to zaburza MVC no ale jak inaczej do tego podejść? Chcę zrobić aby po wejściu na zupełnie inny link: u/id_user/friends Była wywoływana lista znajomych dla id_user. Mam już zrobiony routing na metodę "action" czyli metodę kontrolera, która wyciąga id_user (jest troszkę sformatowane więc nie mogę zrobić bezpośredniego routingu).
Przekierowanie jest ok ale modyfikuje URL, a chciałbym zachować link w formacie nazwa_usera/akcja wzorując się na facebook. Inaczej mógłbym zrobić parę ifów i wywoływać odpowiednie modele i widoki ale to bardzo brzydkie - powtarzanie kodu i też po prostu dużo by tego było. FW: CodeIgniter. Ten post edytował markonix 17.11.2012, 20:25:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o forward
-------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To poszukaj w dokumentacji Zenda.
Nie wiem czy w ogóle dobrze zrozumiałem twoje pytanie, ale chyba chodziło o przekierowanie na inny kontroller czy akcję bez zmiany url, to właśnie możesz zrobić za pomocą _forward() -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Ale ja programuje w CodeIgniter.
Pytałem ogólnie w koncepcji MVC czy wolno tak robić, a jeżeli tak to już rozwiązanie potrzebowałbym w CI. Skoro jest takie rozwiązanie w Zendzie to wydaje mi się, że można tak robić, przydałoby się coś takiego teraz w CI. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sorki
![]() Ogólnie to forwardowanie czy zaczytanie innej akcji w żadnym wypadku nie zaburza MVC bo jeśli by tak było gryzło by się to z podstawami Obiektowości ponieważ jeśli masz już coś zrobione to po co robić to jeszcze raz ( klonować kontroller czy akcje ). Nie znam metod używanych w CI ale jeśli nie znajdziesz nic podobnego do _rorward() z ZF w CI to spróbuj dostosować model tak aby wywoływać w kontrolerze tylko jedną linię i w akcji kontrolera zaczytać content innej akcji. Coś w stylu include('other_action.phtml') -> znajdź jakąś metodę w CI ![]() ![]() -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Polecasz jakąś konkretną bibliotekę uzupełniającą o tą funkcjonalność?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
W PyroCMS jest to pięknie użyte, pobierz i poczytaj kod.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:10 |