![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kłopot z zapisywaniem głosów dla jekiegoś elementu. Nie wiem czy lepiej było by zapisać głosy w oddzielnej tabeli (tak jak w phpBB), czy może w rekordzie danego elementu w postaci tablicy.
Dla drugiego przypadku mam takie pytania: W jaki sposób najlepiej przechowywać tablice w bazie danych? Jaki typ kolumny jest do tego najlepszy? Jakiej funkcji użyć: serialize() implode() czy może jeszcze jakiejś innej? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zaleznosci od wielkosci tablicy mozesz np. uzywac tinytext albo text a elementy tablicy odzielac np przecunkiem "," zapisujac tablice do bazy robic implode
nie wiem co jest bardziej wydajne czy serialize czy implode i explode -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem lepsze jest uzycie serialize w niektorych przypadkach, w ktorych nie znane sa dane jakie bedzie zawierac tablica - moze na przyklad zawierac uzyty seperator...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane które mam zamiar przechowywać w tablicach to same liczby (ocena lub id użytkowników). Więc użycie implode() i explode() wydaje się najrozsądniejsze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli to jakis maciupki projekcik to mozesz sobie na cos takiego pozwolic, ale mimo wszystko polecalbym jednak zrobic to w osobnej tabeli i zrobic jakas relacje jeden do wielu czy tez wiele do wielu w zaleznosci od tego co Ci potrzebne (prawdopodobnie wlasnie tak jest to w phpbb).
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:10 |