Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MSSQL][PHP]Nowa kolumna w tabeli MySQL
krzesik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Natrafiłem na problem, chcę zmodyfikować strukturę tabeli SQL dodając nową kolumnę, jeśli zastosuję zapytanie w moim skrypcie php:

1. mysql_query("ALTER TABLE `$user`.`psy` ADD `rasa_psa` TEXT NOT NULL");

to mi ją ładnie dodaje, kłopot zaczyna się wtedy jeśli dana kolumna już jest w tej tabeli a w dalszej części skryptu mam kolejną modyfikację struktury, poprostu skrypt się wywala. Kombinowałem w taki sposób:

1. mysql_query("ALTER TABLE IF NOT EXISTS `$user`.`psy` ADD `rasa_psa` TEXT NOT NULL");

ale tu niestety wali mi błędami......
Queryproblem: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'if not exists `xxx`.`psy` ADD `rasa_psa` TEXT NOT NULL' at line 1

Ten post edytował krzesik 16.11.2012, 14:07:15
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
nospor

Grupa: Moderatorzy

1) Przestań dawać TAG MSSQL skoro pracujesz na MYSQL.... to już kolejny taki Twój temat....
2) Przecież ALTER TABLE nie ma takiej składni jak ty podałeś więc nie rozumiem czemu się dziwisz ze masz błąd...
+Quote Post
krzesik

-----

1. No tak, mój błąd.......
2. To w jaki sposób mogę rozwiązać mój problem? Jakoś inaczej sprawdzać czy kolumna istnieje?
+Quote Post
abort

-----

Cytat(krzesik @ 17.11.2012, 11:46:07 ) *
2. To w jaki sposób mogę rozwiązać mój problem? Jakoś inaczej sprawdzać czy kolumna istnieje?

Odczytaj info o tabeli - mysql_list_fields (masz przykłady, przetraw je) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Ja to w ogóle nie rozumiem czemu ty w jednym skrypcie masz jakieś modyfikacje struktury i to kilka takich samych.... nie przekombinowałeś przypadkiem z tym?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:02