![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z ajax'em w ZF. Przy odświeżeniu strony otrzymuje następujący błąd:
poniżej kod: Akcja ajax:
js:
Już męcze się z tym drugi dzień i nie wiem co może być tego przyczyną. Uprzejmie prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Akcja main_contact nie istnieje
2. Widok dla tej akcji nie istnieje Odpal http://127.0.0.1/my_app/ajax/main_contact z adresu przeglądarki i sam sprawdź Ten post edytował CuteOne 16.11.2012, 14:30:25 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Akcja main_contact nie istnieje 2. Widok dla tej akcji nie istnieje Odpal http://127.0.0.1/my_app/ajax/main_contact z adresu przeglądarki i sam sprawdź main_contact to parametr akcji ajax:
Akcja i widok 'ajax' jak najbardziej istnieje. Dane są prawidłowo przetwarzane, oraz są zwracane Json'em (podgląd w firebug):
Stąd nie rozumiem problemu. Ten post edytował raval 16.11.2012, 15:04:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim wypadku my_app jest kontrolerem - nie używaj "_" ani w akcjach ani w kontrolerach, znak jest zarezerwowany dla path separator.
Spróbuj dać myappController, problem powinien zniknąć -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]()
|
|
my_app to nic innego jak folder w którym znajduje sie projekt. Kontroler nazywa się index i ustawiony tak , aby nie był wyświetlany w odnośniku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A baseUrl masz ustawiony na my_app ?
-------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Myślę, że definiowanie zmiennej w index.php robi swoje:
Odpowiedź jest, że mam. Nigdy wcześniej nie bawiłem się ajaxem w projektach ZF, może trzeba jakoś ustawić jeszcze callback? :X Ten post edytował raval 17.11.2012, 16:36:24 |
|
|
![]()
|
|
Ajax do zenda nic nie ma.
Zobacz czy masz w bootstrap ustawione setBaseUrl('my_app'); -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Witam po weekendzie.
Ajax do zenda nic nie ma. Zobacz czy masz w bootstrap ustawione setBaseUrl('my_app'); Niestety nie dało to żadnego rezultatu. Zauważyłem w firebugu, że w nagłówku żądania pozycja Referer jest ustawiona na: http://127.0.0.1/my_app/ , a nie jak chyba być powinno: http://127.0.0.1/my_app/ajax/main_contact Czyżby w tym tkwił problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Raval, nie jestem w stanie zdebugować twojego kodu, musisz to zrobić sam.
W kontrolerze do którego się odnosisz w init daj, nie wiem... to na początek, zobacz czy wchodzi w ogóle w kontroller. Zobacz co ci wyświetla i takie tam. Wtedy będziesz wiedział w czym jest błąd. Trzeba debugować, debugować debugować -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Tak jest.. uczono mie po wsze czasy, aby debugować, debugować i debugować.. tak też i robie, bynajmniej staram się
![]() Dlatego co uznam za odkryte przeze mnie, staram się tutaj przedstawić i zapytać, czy ide w dobrym kierunku. Jeżeli chodzi o sama stronę, to kontlolery i akcje działaja bez zarzutów. Problem pojawił mi sie jedynie przy wykorzystaniu ajaxa, wiem, że nie ma on nic wspolnego z ZF, aczkolwiek odnosze wrażenie jakby przy jego wywołaniu "gubił" (jeżeli mogę to tak nazwac) adres powrotny :X Stąd jestem już cały zielony i nie wiem co robie źle, albo czego jeszcze nie zrobiłem :X wyświetla: /my_app/ajax/main_contact wykonuje sie praiwdłowo, czyli samo exists. |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, że exists widzisz w konsoli ? Bo coś mi się nie wydaje
![]() url dla ajaxa powinien raczej wyglądać: my_app/ajax/main_contact a nie /my_app/ajax/main_contact Ja baseUrl zawsze sobie ustawiam w jakiejś klasie javascript i potem się do tego odnoszę, aby nie walić zawsze <?php echo $this->baseUrl; ?>. Moja rada, daj sobie gdzieś na początku var baseUrl = '<?php echo $this->baseUrl.'/'; ?>'; Powinno zadziałać ![]() Z tym że możesz jeszcze dać trim($this->baseUrl,'/'); Ten post edytował cudny 19.11.2012, 10:59:29 -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Zdaje się, że rozwiązałem problem. Tak jak myślałem, wszystko zależało od prawidłowej implementacji w ZF.
Poniżej zamieszczam fragment kodu, jaki powinien znajdowac się w Akcji AJAX.
Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam ![]() PS. Rozumiem, że exists widzisz w konsoli ? Bo coś mi się nie wydaje ![]() Broń Panie w żadnej konsoli ![]() Ten post edytował raval 19.11.2012, 12:17:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:04 |