![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem prosty skrypt zliczający który wykonuje następujące działanie: 1. Pobieranie zmiennej $ograniczenie od użytkownika (cyfra zapisana w bacie danych) 2. Zlicza ilość postów i zapisuje w zmiennej $ile 3. Dzieli ilość postów $ile przez $ograniczenie i zwraca wartość $stron 4. Jeśli istnieje reszta z dzielenia to to daje 1 do zmiennej $stron aby uwzględnić ogonek a nie tylko te posty które sie mieszczą w dzieleniu. Oto część kodu zliczająca powyższe:
Problem polega na tym teraz aby przyporządkować ilość wpisów ($ograniczenie) kolejno do każdej strony w tablicy o ilości elementów $stron. Po przyporządkowaniu trzeba ograniczyć wyświetlanie tutaj:
Nadmienię jeszcze że numer strony - poszczególne numery stron są wyświetlane w ten sposób: Co oznacza że na dole strony pokazuje się lista stron w postaci: -[1] - [2] - [3] - .... i każda z cyferek przekazuje przez $_GET['page'] numer strony. Mam nadzieję że wyjaśniłem co i jak w miarę zrozumiale. Zależy mi na tym żeby użyć mojego kodu bo jest krótki i działa jak potrzebuję ale to czego nie mogę rozpracować to wyżej wymienione ograniczenie wyświetlania. Będę wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ograniczenie wprowadzasz w zapytaniu:
a w pętli while wyświetlasz wszystkie wyniki tego zapytania. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To daj tak:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given w 2 linijce:
Czy moge dodatkowo prosic o objascienie tego kawalka?
Nie bardzo rozumiem jak to ogranicza wyswietlanie. aha jeszcze jedno pytanko czy w pierwszej linijce wszystkie zmienne nie powinny byc 'miedzy apostrofami pojedynczymi' ![]() Dziekuje z gory! Jesli klikniemy na strone pierwsza to czy to dzialanie sie nie wyzeruje? Zakladam ze $ograniczenie = 3. (1-1)*3 = 0 (2-1)*3 = 3 (3-1)*3 = 6 (...) czy to ma okreslic ilosc powtorzen petli while? co w takim razie robi tam ostatnia zmienna $ograniczenie? Moze cos w tym stylu?
Dajcie prosze znac czy ide w dobrym kierunku .. ? nie wiem dlaczego ale mi pokazuje ze mam niepotrzebna klamre {
Ma to wogle jakis? Haha wlasnie sprawdzilem swoj kod i owszem dzieli po 3 wpisy na podstrone ale wyswietla TYLKO najnowszy wpis po 3 razy na kazdej strone .. :/ jakies pomysly? Juz prawie doszedlem do tego ale jeszcze trzeba rozpracowac powtarzanie sie pierwszego wpisu .. wydaje mi sie ze to jest nie tak jak trzeba:
jesli to pomoze mozna dolozyc zmienna $ile_postow ktora zawiera calkowita liczbe postow (lub ilosc postow w danej kategorii w tym wypadku). Poprawilem || na && ... Dalem tak:
I teraz wyswietla 3 ostatnie wpisy na strone ale te same trzy na kazdej stronie. Ten post edytował konradkw 16.11.2012, 11:46:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie czytałem całego tematu ale bardzo zaciekawił mnie ostatni wpis....
np. ten warunek: && ($i > ($i-1) Sądzisz że $i będzie kiedykolwiek mniejsze od siebie samem zmniejszonej o 1? ![]() Cytat I teraz wyswietla 3 ostatnie wpisy na strone ale te same trzy na kazdej stronie. No bo za każdym razem masz to samo zapytanie, więc nic dziwnego że ciągle zwraca to samo.Zaś co do ograniczenia wpisów to robi się to na poziomie MYSQL poprzez LIMIT a nie przez bezsensowne warunki w php Poczytaj o STRONICOWANIU bo takich tematów było na pęczki u nas na forum czy też w google -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kolega dobrze ci proponował. A jeśli ci nie działało to należało napisać co nie działa i przedstawić pełen kod jaki masz, włącznie z generowaniem linków do kolejnych podstron.
Poza tym jak juz ci pisałem nazywa się to STRONICOWANIE. Poszukaj trochę, bo naprawdę bawisz się z rzeczą która byłą już milion razy omawiana na forum. Nawet w moim podpisie masz klasę, która robi wszystko za Ciebie w kwestii stronicowania. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
w pierwszym poscie mam generator podstron - taki zliczajazy skrypcik ktory okresla ile ma byc podstron a potem inna linijka (tez w pierwszym poscie) wyswietla liste podstron jaki linki przekazujace GET-em numer danej strony
Pisalem tez co nie dziala i wstawialem caly kod - ktory ma cokolwiek wspolnego z wypisaniem wpisow. wszystki powinno byc w tym dlugim poscie, aktualnie wyswietlenie wpisow to:
czyli kompletnie bez ograniczenia JUZ WIEM!!!! Chodzilo o to ze jak nie przekaze nic w zmiennej $_GET['page'] to wyswietlenie pada bo niema nic do wyswietlenia... ![]() |
|
|
![]()
|
|
w pierwszym poscie mam generator podstron - taki zliczajazy skrypcik ktory okresla ile ma byc podstron a potem inna linijka (tez w pierwszym poscie) wyswietla liste podstron jaki linki przekazujace GET-em numer danej strony Pisalem tez co nie dziala i wstawialem caly kod - ktory ma cokolwiek wspolnego z wypisaniem wpisow. wszystki powinno byc w tym dlugim poscie, aktualnie wyswietlenie wpisow to:
czyli kompletnie bez ograniczenia JUZ WIEM!!!! Chodzilo o to ze jak nie przekaze nic w zmiennej $_GET['page'] to wyswietlenie pada bo niema nic do wyswietlenia... ![]() No tak, to chyba oczywiste. A LIMIT ma następującą definicję:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:43 |