![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was,
mam ostatnio dość dużą zagwozdkę odnośnie dziedziczenia mianowicie w praktycznie każdej klasie która odpowiada tabeli w bazie danych mam zdefiniowaną metodę customConditions(....) oraz getBaseSql(). getBaseSql() tworzy mi strukturę SQL wraz z ewentualnymi join'ami a customConditions(...) dołącza po prostu warunki, sortowanie, stronicowanie . Ze względu na to, że ciało customConditions(...) jest każdej klasie takie samo postanowiłem utworzyć klasę nadrzędną w której mam zdefiniowaną metodę customConditions(...) i klasę B w której jest zdefiniowana metoda getBaseSql() oraz dziedziczy po klasie A. mam klasę B dziedziczącą po klasie A. W klasie A mam zdefiniowaną metodę customConditions() KLASA NADRZĘDNA
KLASA POCHODNA
i przy wywołaniu
otrzymuje komunikat błędu o nie istniejącej metodzie getBaseSql() z której korzysta metoda customConditions poprzez self::getBaseSql(). Zmierzając do sedna, czy jest taka możliwość i jeśli tak to jaka by metoda klasy nadrzędnej korzystała z metody której ciało znajduje się w klasie pochodnej ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:03 |